Altbier, het bier van Düsseldorf
Ben je in Düsseldorf en heb je zin in bier? Dan kun je niet om Altbier heen. Dit is de biersoort die al eeuwenlang in Düsseldorf en in de rest van het Rijnland gebrouwen en gedronken wordt. Ook vandaag de dag is Altbier nog altijd de populairste biersoort in de stad. In dit artikel vertel ik je meer over Altbier, de verschillende merken en de geschiedenis.
Altbier, foto’s door Bernt Rostad, Christian Fu Mueller en calflier001 (CC BY-SA 2.0)
Milieusticker nodig?
Net als in veel andere Duitse steden, is een milieusticker verplicht als je Düsseldorf met de auto bezoekt. Als je de sticker nog niet hebt, dan kun je deze via dit bestelformulier aanvragen (hier voor Belgische bezoekers).
Meer over het bier
Altbier wijkt af van de meeste huidige biersoorten doordat het een bier van hoge gisting is. Dit betekent dat tijdens het brouwen de gist bovenin de kuip blijft drijven. Dit in tegenstelling tot bieren van lage gisting waar de gist naar de bodem zakt. Altbier is verder kastanjebruin tot donkerbruin van kleur en kent een alcoholpercentage tussen de 4,8 en 5 procent. De smaak is door het bijzondere gistingsproces wat kruidig, maar toch fris genoeg om lekker weg te drinken. Altbier komt het beste tot zijn recht bij een temperatuur tussen de 8 en 10 graden.
Hoewel je in de horeca van Düsseldorf tegenwoordig ook wel grotere glazen aantreft, wordt Altbier traditioneel gedronken in een Altbierglas. Dit is een relatief dun en cilindrisch glas met een inhoud van 0,2 liter. Het lijkt veel op het glas dat in Keulen wordt gebruikt voor het drinken van Kölsch, een ander regionaal bier van hoge gisting. Volgens de inwoners van Düsseldorf is Kölsch echter ondrinkbaar, in tegenstelling tot hun eigen Altbier natuurlijk. Het is dan ook niet aan te raden als toerist een glas Kölsch te bestellen in Düsseldorf.
Verschillende merken Altbier
Er zijn veel verschillende merken Altbier met elk hun eigen smaak. In Düsseldorf zelf vind je onder meer de brouwerijen Füchschen, Schlüssel, Uerige, Schumacher en een aantal kleinere merken. Ook een populair merk is Diebels. Dit is het meest verkochte Altbier van Duitsland. De brouwerij staat echter niet in Düsseldorf, maar in Issum am Niederrhein iets ten noordwesten van de stad. Dit geldt ook voor de brouwerijen Bolten uit Korschenbroich en IM Dom uit Neuss. Dit zijn de twee oudste brouwerijen van Altbier die respectievelijk sinds 1266 en 1601 bestaan.
Op het terras bij brouwerij Uerige
Een in Nederland gebrouwen Altbier is Venloosch Alt, dat van 1753 tot en met de Tweede Wereldoorlog gebrouwen werd in de binnenstad van Venlo. In 1983 werd dit Altbier nieuw leven ingeblazen door Brouwerij Lindeboom iets ten zuiden van Venlo. Wat smaak betreft verschilt het niet veel van de Altbieren die in Düsseldorf gebrouwen worden.
Waar kun je Altbier drinken?
Vanzelfsprekend kun je in ieder café en op ieder terras van Düsseldorf Altbier bestellen. Ben je een echte bierdrinker? Dan raad ik je aan een van de speciale vestigingen van de brouwerijen van Düsseldorf in de Altstadt te bezoeken. Ik zet ze hieronder voor je op een rij:
- Brauerei im Füchschen, Ratinger Straße 28
- Zum Schlüssel, Bolkerstraße 41-47
- Brauerei Uerige, Berger Straße 1
- Im Goldenen Kessel, Bolker Straße 44
Im Goldenen Kessel is een vestiging van brouwerij Schumacher. Net als Uerige beschikt Schumacher over meerdere vestigingen en bieden ze leuke rondleidingen door hun brouwerij aan. Zeker een aanrader voor een leuke dag in Düsseldorf! Wil je alleen bier drinken en goed eten, dan volstaan ook de kleinere vestigingen van Füchschen en Schlüssel. Kijk op de websites van de brouwerijen voor meer informatie.
Geschiedenis van Altbier
Altbier verwijst naar de oude manier van bierbrouwen die sinds het einde van de middeleeuwen in Düsseldorf en omgeving toegepast wordt. De naam Altbier ontstond in de 19e eeuw. In veel andere delen van Duitsland hadden in die periode bieren van lage gisting door strenge regels zoals het Reinheitsgebot de overhand gekregen. Na de introductie van moderne koeltechnieken en hierdoor lagere kosten, werden nieuwe biersoorten zoals pils ook in Düsseldorf steeds meer verkocht. De traditionele biersoort van Düsseldorf kreeg toen het voorvoegsel alt wat oud betekent.
Café van brouwerij Schumacher, foto door calflier001 (CC BY-SA 2.0)
Hoewel veel brouwerijen in Düsseldorf aanvankelijk de concurrentie met pils en andere biersoorten van lage gisting nauwelijks aankonden, won Altbier na de Tweede Wereldoorlog weer snel aan populariteit. Vandaag de dag is het de meest gedronken biersoort van Düsseldorf en onlosmakelijk met de stad verbonden. Behalve in Düsseldorf, is Altbier ook de meest gedronken biersoort in Krefeld, Neuss en Mönchengladbach.
Met de trein naar Düsseldorf?
Met de hogesnelheidstrein ben je snel en comfortabel in Düsseldorf en hoef je niet op zoek naar een parkeerplaats. Prijzen beginnen vanaf €19 via NS International, waarbij op ieder station in Nederland opstappen!