Alles over de milieusticker voor Düsseldorf

Düsseldorf is een van de Duitse steden waar een milieusticker verplicht is. Alleen auto’s die voldoen aan strenge uitlaasgasnormen komen voor de sticker in aanmerking. Zonder milieusticker mag je met de auto Düsseldorf niet in. Vervuilende auto’s worden zo dus uit de stad geweerd. In dit artikel vertel ik je meer over de milieusticker, waar je deze kunt kopen en hoe je buiten de milieuzone kunt parkeren. In het Duits heet de sticker Umweltplakette.

De Duitse milieusticker

Milieusticker nodig?

Net als in veel andere Duitse steden, is een milieusticker verplicht als je Düsseldorf met de auto bezoekt. Als je de sticker nog niet hebt, dan kun je deze via dit bestelformulier aanvragen (hier voor Belgische bezoekers).

Uitleg over de milieusticker

De Duitse milieusticker komt in twee kleuren, namelijk groen en geel, waarbij de groene de enige is waarmee je Düsseldorf in mag. Om voor deze sticker in aanmerking te komen moet je auto als deze een hybride-, LPG- of benzinemotor heeft voldoen aan normen Euro-2, Euro-3 of Euro-4. In de praktijk gaat het om auto’s vanaf 1993, hoewel het per fabrikant iets kan verschillen. Heeft je auto een dieselmotor? Dan moet deze voldoen aan normen Euro-4 of Euro-5. De meeste diesels vanaf 2006 voldoen hieraan.

Wel zijn er een aantal uitzonderingen. Zo komen auto’s met een dieselmotor die voldoen aan norm Euro-3 maar daarna een roetfilter ingebouwd hebben gekregen ook in aanmerking voor de groene milieusticker. Dit gaat tevens op voor elektrische auto’s zoals de Tesla Model S of de Nissan Leaf. Benieuwd aan welke uitlaasgasnorm jouw auto voldoet? Als je een kentekenbewijs van na 4 februari 2014 hebt, kun je deze informatie op de achterkant van de pas vinden.

Heb je een oudere auto, dan kom je mogelijk in aanmerking voor een gele sticker. Afgezien van een paar steden in Beieren, mag je met deze sticker de meeste Duitse steden inmiddels niet meer in. Dit geldt ook voor Düsseldorf waar de groene milieusticker dus verplicht is.

Boete als je geen milieusticker hebt

Heb je geen milieusticker of een gele sticker terwijl de groene in Düsseldorf verplicht is? Dan riskeer je een boete van €100. Deze krijg je vaak alleen als je langs de straat geparkeerd staat. Moet je even snel een stukje door de milieuzone rijden en parkeer je daarna op privéterrein, dan valt het risico nog te overzien.

Wanneer is een milieusticker niet nodig?

Een milieusticker is alleen verplicht voor auto’s en kleine bussen met een gewicht tot 3500 kg. Heb je een bromfiets, een scooter of een motor, dan mag je zonder sticker de binnenstad van Düsseldorf in. Dit geldt voor landbouwvoertuigen, hoewel de kans me niet groot lijkt dat je met je tractor langs de Königsallee wilt parkeren. Heb je tenslotte een Europese Gehandicaptenparkeerkaart of is je auto een oldtimer met een blauw nummerbord van voor 1978? Dan hoef je ook geen milieusticker te hebben.

Kosten en verkrijgbaarheid

De milieusticker kun je het beste van tevoren via het internet bestellen. Dit kan via deze website. Of je auto voor de groene sticker in aanmerking komt wordt dan bepaald aan de hand van je kenteken. Betalen kan via iDEAL of Bancontact als je van België bent. Tenzij het weekend ertussen ziet wordt de sticker daarna binnen een werkdag verstuurd. Als je via het internet bestelt kost de sticker €12,50.

Ga je vandaag of morgen naar Düsseldorf en heb je geen tijd de post af te wachten? Dan kun je terecht bij sommige grotere tankstations langs de Autobahn, bij de meeste autowerkplaatsen en bij alle vestigingen van de Dekra en de TÜV. Voor goed te bereiken vestigingen raad ik je aan de pagina over Düsseldorf te lezen op mijn andere website over de Duitse Milieusticker. Ik heb de vestigingen op een kaart aangegeven en ook de openingstijden vermeld.

De milieuzone van Düsseldorf

kaart: Umweltzone van Düsseldorf

Op de kaart hierboven heb ik de milieuzone van Düsseldorf met oranje gemarkeerd. In het Duits heet het de Umweltzone en het begin staat steeds met duidelijke verkeersborden aangegeven. Zoals je ziet valt bijna de hele stad onder de regeling, hoewel het vliegveld en de beurs in het noorden van Düsseldorf er net buiten vallen. Verder goed om te weten is dat op de Duitse Autobahnen een milieusticker nooit verplicht is. Rijd je dus over de A44 of A46 en ga je de stad verder niet in, dan is een sticker ook niet nodig.

Begin van de Umweltzone

Het begin van de milieuzone, foto door Frank M. Rauch (onder CC BY-SA 3.0 DE)

Is je auto te oud en kom je niet in aanmerking voor een milieusticker? Dan is het mogelijk buiten de milieuzone van de stad te parkeren. Een aanrader is P+R Haus Meer dat ik met A aangegeven heb op de kaart. Vanaf hier neem je eenvoudig de Stadtbahn naar de binnenstad. Het Rheinpark-Center (B) in Neuss is een goed alternatief als je vanuit België of het zuiden van Nederland komt. Meer hierover en de exacte adressen vind je in mijn artikel over parkeren in Düsseldorf.

Met de trein naar Düsseldorf?

Met de trein naar Düsseldorf

Met de hogesnelheidstrein ben je snel en comfortabel in Düsseldorf en hoef je niet op zoek naar een parkeerplaats. Prijzen beginnen vanaf €19 via NS International, waarbij op ieder station in Nederland opstappen!

Publicatiedatum: 17-03-2016. Laatst bijgewerkt op: