Vliegen vanaf Düsseldorf (Flughafen Düsseldorf)
Soms ontvang ik bezoekers op deze website die Düsseldorf het liefst snel weer verlaten. De bezienswaardigheden van de stad interesseren hen niet. Ze willen juist snel naar het vliegveld om naar een verre bestemming te vliegen. De luchthaven van Düsseldorf (DUS) is de op twee na grootste van Duitsland en ligt 60 kilometer bij Roermond over de grens. In dit artikel vertel ik je meer over het vliegveld zelf, de bereikbaarheid en de mogelijkheid te parkeren.
Over het vliegveld en de verbindingen
Het vliegveld van Düsseldorf is vrij overzichtelijk. Het bestaat uit een groot gebouw in de vorm van een halve cirkel. Aankomst is op de begane grond, vertrekken doe je op de eerste verdieping en op de tweede verdieping vind je winkels en restaurants. Vanuit het centrale gebouw loop je direct door naar de drie terminals. In het Duits worden ze aangegeven als Flugsteig A, B en C.
Terminal A: Deze terminal met gates A01 tot A16 is in gebruik door Lufthansa en overige leden van de Star Alliance. Denk dan bijvoorbeeld aan Air China, Austrian Airlines, Croatia Airlines, Scandinavian Airlines en een groot aantal andere nationale maatschappijen. Ook de prijsvechter Eurowings, die onderdeel is van Lufthansa, voert vluchten uit vanaf Terminal A.
Terminal B: Dit is de middelste terminal met gates B01 tot B11. Ze worden gebruikt door grote luchtvaartmaatschappijen die niet tot de Star Alliance behoren. Dit zijn onder meer British Airways, KLM, Finnair, Iberia en Air France. Verder vind je bij Terminal B de twee prijsvechters Condor en TUIfly die vooral naar Zuid-Europese bestemmingen vliegen.
Terminal C: Dit is de nieuwste terminal van de luchthaven, waar je gates C01 tot C08 vindt. Deze wordt enkel gebruikt voor vluchten buiten het Schengen-gebied, wat ook een extra paspoortcontrole betekent. Maatschappijen zoals Etihad Airways, Emirates, Germania en Mahan Air maken gebruik van deze terminal, waarbij de nadruk ligt op vluchten naar het Midden-Oosten.
Als eigenaar van een website over Kroatië, kan ik je natuurlijk aanraden naar dit prachtige land te vliegen. Vanaf Düsseldorf kan dit naar de steden Zagreb, Split, Dubrovnik, Zadar en Pula.
Bereikbaarheid van het vliegveld
Het vliegveld van Düsseldorf ligt net ten noorden van de stad. Vanuit Nederland en België kun je het zowel met de hogesnelheidstrein als met de auto bereiken. Ik bespreek de voor- en nadelen van beide mogelijkheden voor je. Daarna vertel ik je meer over parkeren bij het vliegveld.
Met de trein
Het voordeel van de trein is dat je je auto niet hoeft te parkeren. Afhankelijk van waar je woont, kan het bovendien flink sneller zijn. Het vliegveld van Düsseldorf is namelijk aangesloten op het Duitse ICE-netwerk. De hogesnelheidstreinen stoppen dus direct bij het vliegveld. Vanuit Brussel gaat de Thalys zelfs rechtstreeks, vanuit Nederland moet je overstappen in Duisburg.
Boek je ruim op tijd, dan is een treinkaartje verrassend goedkoop. Prijzen beginnen via de website van NS International bij €20 per persoon. Hier zit de reis vanaf een willekeurig station binnen Nederland of België bij inbegrepen.
Bahnhof Düsseldorf Flughafen, foto Smiley.toerist (CC BY-SA 4.0)
Wel goed om te weten is dat Bahnhof Düsseldorf Flughafen, het station waar de hogesnelheidstreinen stoppen, een paar kilometer bij de terminals vandaan liggen. Tussen beide gaat iedere 3 tot 7 minuten een monorail die €1,60 kost. De monorail stopt bij terminals A en B en bij terminal C. De rit duurt 6 minuten, maar inclusief wachten, in- en uitstappen ben je ongeveer een kwartier kwijt.
Verwar het station voor de hogesnelheidstreinen niet met Bahnhof Düsseldorf Flughafen Terminal. Dit kleinere station ligt onder Terminal C en vanaf hier kun je meteen doorlopen, maar alleen lijn S11 van de S-Bahn en andere regionale treinen stoppen hier. Lees er meer over in mijn artikel over het openbaar vervoer van Düsseldorf. Je komt op dit station aan als je vanaf het centrum van de stad reist.
Met de eigen auto
Met de auto is het vliegveld van Düsseldorf eenvoudig te bereiken via de A44. Voor Nederlanders zijn de A3 vanuit het noorden, de A57 vanaf Nijmegen en de A52 vanaf Roermond de meest voor de hand liggende autosnelwegen die aansluiting hebben op de A44. Kom je vanuit België of Zuid-Limburg, dan kun je bij Aken meteen al de A44 kiezen. Let er wel op dat deze autosnelweg bij Mönchengladbach nog niet voltooid is en je iets moet omrijden.
Parkeren bij het vliegveld
In totaal zijn er op en rondom het vliegveld tientallen grote parkeergarages en parkeerterreinen. Zet je alleen iemand af? Kies dan voor P11 of P12 direct bij de terminals. Blijf je wat langer, bijvoorbeeld om iemand op te halen, dan bieden P1, P2 en P3 uitkomst. Deze bevinden zich in een apart gebouw dat binnen de halve cirkel van het hoofdgebouw met de terminals staat.
Een van de parkeergarages op het vliegveld, foto Joschi71 (CC BY-SA 4.0)
Laat je je auto tijdens je vakantie op het vliegveld staan? Kies dan voor een van de overige parkeerterreinen. Meestal liggen ze iets bij de terminals vandaan en wordt je met een shuttlebus naar het hoofdgebouw gebracht. Vanaf P4 en P5 kun je gratis de SkyTrain nemen. Rondom het vliegveld bevinden zich tenslotte nog enkele private parkeerterreinen. Mijn advies is deze van tevoren te reserveren via een Nederlandse dienst als Parkos (Düsseldorf al ingevuld). Je betaalt niet meer dan wat je bij aankomst zou betalen, maar wel weet je zeker dat je een plek hebt.
Overnachten op de luchthaven
Is je vlucht ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds laat en lijkt het je maar niets nog midden in de nacht met de auto te rijden? Dan kun je overwegen op het vliegveld zelf te overnachten. Ten eerste is er het Sheraton Düsseldorf Airport Hotel dat zich in hetzelfde gebouw als parkeergarages P1, P2 en P3 bevindt. Je hoeft dan zelfs niet naar buiten om je gate te bereiken. Iets verderop, maar met een overdekte loopbrug met het vliegveld verbonden, staat nog het grotere Maritim Hotel Düsseldorf.