Met de trein naar Düsseldorf

Veel mensen gaan met de auto naar Düsseldorf, maar de trein is een aangenaam alternatief. Je zit dan niet met files, parkeren en de in de milieuzone van Düsseldorf verplichte milieusticker. Bovendien kom je midden in Düsseldorf aan en is de reis met de trein best goedkoop. Ook is de trein vaak sneller. In dit artikel vertel ik je meer over het nemen van de trein naar Düsseldorf.

De ICE op het station van Düsseldorf

De ICE op het station van Düsseldorf, foto door KarinKarin

Milieusticker nodig?

Net als in veel andere Duitse steden, is een milieusticker verplicht als je Düsseldorf met de auto bezoekt. Als je de sticker nog niet hebt, dan kun je deze via dit bestelformulier aanvragen (hier voor Belgische bezoekers).

Vanuit Nederland met de ICE International

Vanuit Nederland is de ICE International verreweg de snelste en ook voordeligste trein naar Düsseldorf. Het gaat hier om de hogesnelheidstrein van Amsterdam naar Frankfurt en Basel, die onderweg ook in Düsseldorf stopt en meerdere keren per dag vertrekt. Je kunt opstappen in Amsterdam, Utrecht en Arnhem. De reistijd vanaf deze steden betreft respectievelijk 2:11, 1:44 en 1:09 uur. Uiteraard moet je daar nog je eigen reistijd naar een van deze stations bij optellen.

Zo ziet de ICE er van binnen uit

Zo ziet de ICE er van binnen uit, foto door Henry Mühlpfordt (CC BY-SA 3.0)

Ik raad je aan ruim van tevoren te reserveren. Dit kan vanaf 180 dagen voor vertrek. Een enkele reis tweede klasse kost dan slechts €20. Tickets voor de eerste klasse beginnen bij €40. Des te langer je wacht met reserveren, des te duurder de reis. Wel goed om te weten is dat de reis vanaf elk treinstation in Nederland bij de prijs zit inbegrepen. Verder kun je gratis een zitplaats reserveren als je eerste klasse reist, terwijl je in de tweede klasse hiervoor €6 extra moet betalen.

Het reserveren van je trein doe je via de website van NS International. Kies als vertrekstation het station waar je reis begint en niet het station waar je op de ICE International stapt. Anders moet je alsnog voor de reis binnen Nederland betalen.

Vanuit België met de ICE of de Thalys

Vanuit België kun je kiezen uit twee verschillende hogesnelheidstreinen naar Düsseldorf, namelijk de Thalys en opnieuw de ICE International. Veel verschil tussen beide treinen is er niet. Opstappen doe je in bij beide treinen in Brussel of Luik en de reistijd vanaf deze steden bedraagt 2:11 en 1:21 uur. Ook rijden beide treinen meerdere keren per dag. Kijk dus even welke trein voor jou het beste uitkomt wat vertrektijd betreft.

De Thalys onderweg bij Düsseldorf

De Thalys onderweg bij Düsseldorf, foto door Rob Dammers (CC BY 2.0)

Wel moet je bij de Thalys er een apart Elk Belgisch Station-ticket moet bijkopen, tenzij je reis in Brussel of Luik begint. Prijzen voor de Thalys beginnen bij €19 voor de tweede en €35 voor de eerste klasse en je kunt vanaf vier maanden voor vertrek reserveren. Een zitplaats zit bij de reservering inbegrepen. De ICE International kost €20 voor de tweede en €49 voor de eerste klasse, maar is vanaf 180 dagen van tevoren te reserveren. Een zitplaats is alleen als je eerste klasse reist inbegrepen. Reis je tweede klasse, dan kost dit €6 extra.

Op het station van Düsseldorf

Op het station van Düsseldorf, foto door Palickap (CC BY-SA 4.0)

Tickets van België naar Düsseldorf voor de Thalys als de ICE kun je opnieuw via de website van NS International reserveren. Denk er aan dat je je daadwerkelijke vertrekstation opgeeft en niet Brussel of Luik waar je op de Thalys of ICE stapt.

Met de gewone trein naar Düsseldorf

In een aantal gevallen is de gewone trein naar Düsseldorf een betere optie. Woon je in Limburg, dan kun je in Roermond of Aken op een regionale sneltrein stappen. Woon je in het oosten van Nederland, dan kun je overwegen in Papenburg, Meppen of Rheine op de InterCity naar Düsseldorf te stappen. Ook deze treinen zijn via de website van NS International te reserveren. Vanuit België blijven de Thalys en ICE de beste opties, tenzij je misschien net over de grens bij Aken woont.

Toch met de auto naar Düsseldorf?

Lijkt het je maar niets met de trein te gaan? Kijk dan voordat je in de auto stapt even naar mijn artikelen over parkeren in Düsseldorf en over de verplichte Duitse milieusticker.

Met de trein naar Düsseldorf?

Met de trein naar Düsseldorf

Met de hogesnelheidstrein ben je snel en comfortabel in Düsseldorf en hoef je niet op zoek naar een parkeerplaats. Prijzen beginnen vanaf €19 via NS International, waarbij op ieder station in Nederland opstappen!

Publicatiedatum: 17-09-2017. Laatst bijgewerkt op: