Winkelen in de Königsallee van Düsseldorf
Düsseldorf staat bekend om de uitstekende winkelmogelijkheden, waarbij de Königsallee de belangrijkste winkelstraat is. Langs een prachtig kanaal met oude platanen vind je hier exclusieve winkels, internationale merken en zes enorme overdekte winkelcentra. In Düsseldorf zelf wordt de straat vaak afgekort tot Kö. Ik vertel je er in dit artikel meer over. Aan het einde vind je informatie over de bereikbaarheid en parkeren.
Winkelen in de Königsallee, foto door Marcel Plaatsman (CC BY-SA 4.0)
Milieusticker nodig?
Net als in veel andere Duitse steden, is een milieusticker verplicht als je Düsseldorf met de auto bezoekt. Als je de sticker nog niet hebt, dan kun je deze via dit bestelformulier aanvragen (hier voor Belgische bezoekers).
Wat is er te doen en te zien?
De Königsallee is 800 meter lang en 75 meter breed, waarmee het de grootste boulevard van Düsseldorf is. In het midden ligt de Stadtgraben. Dat is een breed kanaal dat zijn water krijgt van de grotendeels ondergronds lopende rivier de Düssel. Aan weerszijden ligt een langgerekt park met wandelpaden en prachtige platanen. Bijzonder is dat deze platanen bewoond zijn door een grote kolonie groene parkieten. Verspreid door het park staan fonteinen en standbeelden, waaronder de Tritonenbrunnen aan het noordelijke en het standbeeld van de Bergischer Löwe aan het zuidelijke uiteinde.
De Tritonenbrunnen met Kaufhof op de achtergrond, foto Arnoldius (CC BY-SA 4.0)
Het is ook aan het noordelijke uiteinde van de Königsallee waar je de grootste overdekte winkelcentra van Düsseldorf vindt. Aan de westelijke zijde staat bijvoorbeeld de Galeria Kaufhof, gevestigd in een monumentaal gebouw uit 1909. Er tegenover is de Kö-Bogen minstens zo indrukwekkend. Dit is een modern winkelcentrum ontworpen door Daniel Libeskind, onder meer bekend van het nieuwe World Trade Center in New York. Ten noorden van de Kö-Bogen begint de Hofgarten, een aangenaam park om even te ontspannen.
Winkelcentrum de Kö-Bogen bij de Hofgarten
Loop je door naar zuiden, dan zie je een duidelijk onderscheid tussen de westelijke en oostelijke Königsallee. Aan de westelijke zijde vind je vooral grote kantoren, banken en hotels. Deze zijde is een stuk rustiger. Aan de oostelijke zijde zijn het juist kledingwinkels afgewisseld door restaurants en juweliers die het straatbeeld bepalen. Enkele merken die hier een winkel hebben zijn Versace, Swarovski, Philipp Plein, Bulgari, Burberry, H&M en ZARA. Kortom, bekende internationale merken waarvan sommige met een flink prijskaartje komen.
Heb je wat minder te besteden, probeer dan eens een van de overdekte winkelcentra aan de oostelijke zijde van de Königsallee. Het gaat dan om de Schadow-Arkaden waarvoor je 50 meter de Theodor-Körner-Straße in moet lopen, om de Kö-Galerie, het Kö-Center en het Sevens Center. Deze laatste drie zijn naast elkaar gevestigd, halverwege de Königsallee en tegenover de Deutsche Bank. Je vindt er behalve kledingwinkels ook elektronica, drogisterijen, boeken en restaurants. Het is een prima plek voor de lunch.
Binnenin een van de grote winkelcentra langs de Königsallee
In het zuiden komt de Königsallee uit op de Graf-Adolf-Platz, vernoemd naar de graaf die Düsseldorf in 1288 stadsrechten verleende. De eigenlijk Konigsallee loopt nog een stukje door naar het zuiden, maar met een Aldi en een Chinees restaurant zijn de winkelmogelijkheden hier wat minder.
Geschiedenis van de Königsallee
De Königsallee gaat terug naar de Franse Tijd, toen op bevel van de Franse bezetter de stadsmuren van Düsseldorf werden gesloopt. In de plaats werd in 1804 een laan met kastanjebomen en een kanaal aangelegd. De architect van dit project was Caspar Anton Huschberger. Niet veel later opende aan het het noordelijke uiteinde het Breidenbacher Hof zijn deuren, een prestigieus hotel dat nog altijd bestaat. Aan het zuidelijke uiteinde werd enkele decennia later een treinstation aangelegd. In die tijd lag dit aan de rand van een veel kleiner Düsseldorf.
De Stadtgraben, het kanaal van de Königsallee
Aanvankelijk heette de straat aan de oostelijke zijde van het kanaal Kastanienallee, vernoemd naar de bomen die hier aangeplant waren. Nadat opstandig volk de Pruisische koning Frederik Willem IV hier in 1848 met paardenpoep had bekogeld, werd de naam veranderd naar Königsallee. De westelijke straat, aanvankelijk de Kanalstraße, heet sinds de Tweede Wereldoorlog ook Königsallee. De oorspronkelijke kastanjes zijn inmiddels vervangen door platanen.
Bereikbaarheid van de Königsallee
Als belangrijkste winkelstraat van Düsseldorf is de Königsallee eenvoudig te bereiken. Ben je met het openbaar vervoer, dan kun je de Stadtbahn nemen naar station Steinstraße/Königsallee of station Heinrich-Heine-Allee. Vrijwel alle lijnen van de Stadtbahn stoppen op deze stations. Handig voor als je Düsseldorf met de trein bezoekt. Kom je vanuit een ander deel van de stad, dan kan de tram naar halte Graf-Adolf-Platz op lijnen 706, 707 en 709 sneller zijn. Lees meer in mijn artikel over het openbaar vervoer van Düsseldorf.
Ben je met de eigen auto? Dan zijn er langs de Königsallee talloze parkeergarages waar je de auto kwijt kunt. Volg in de stad de parkeerborden voor Kö. Deze worden aangegeven met een lichtblauwe kleur. Meer in mijn artikel over parkeren in Düsseldorf. Denk er verder aan dat een milieusticker verplicht is.
Met de trein naar Düsseldorf?
Met de hogesnelheidstrein ben je snel en comfortabel in Düsseldorf en hoef je niet op zoek naar een parkeerplaats. Prijzen beginnen vanaf €19 via NS International, waarbij op ieder station in Nederland opstappen!