De Hofgarten: een prettig park in Düsseldorf

Düsseldorf is een leuke stad om te winkelen of om de toerist uit te hangen. Toch, soms wordt de drukte je teveel. Vlucht in dat geval even naar de Hofgarten. In dit schitterend aangelegde en eeuwenoude stadspark kom je snel weer tot rust. De Hofgarten ligt meteen ten noorden van de Altstadt en de winkelcomplexen rond de Königsallee en de Schadowstraße. Het is in enkele minuten te aflopen.

De Hofgarten van Düsseldorf

De Hofgarten van Düsseldorf, foto Frank Vincentz (CC BY-SA 3.0)

Milieusticker nodig?

Net als in veel andere Duitse steden, is een milieusticker verplicht als je Düsseldorf met de auto bezoekt. Als je de sticker nog niet hebt, dan kun je deze via dit bestelformulier aanvragen (hier voor Belgische bezoekers).

Wat is er te doen en te zien?

De Hofgarten is bijna 28 hectare groot, wat het tot het grootste park in de binnenstad van Düsseldorf maakt. Ongeveer de helft bestaat uit grasvelden die in de zomer gebruikt worden om te genieten van de zon. In de rest van het park vind je eeuwenoude stukjes bos en beukenlanen, sierlijke vijvers met zwanen, talloze wandelpaden en drie speelplaatsen voor kinderen. Kortom, een typisch stadspark waar je op je gemak een wandeling kunt maken of kunt gaan zitten voor je lunch.

Kriegerdenkmal van Karl Hilgers

Het Kriegerdenkmal van Karl Hilgers, foto perlblau (CC BY-SA 3.0)

De Hofgarten werd aangelegd in een overgangsperiode van de Franse naar de Engelse landschapstuin. Hierdoor vind je er behalve keurige bomenrijen met rechthoekige vijvers ook delen waar de natuur meer de vrije hand heeft. Zoals het hoort in een eeuwenoud stadspark, staan er verspreid door de Hofgarten verder nog talloze monumenten en beeldhouwwerken. Het bekendst zijn het Kriegerdenkmal van Karl Hilgers uit 1892 en het Märchenbrunnen van Max Blondat uit 1904. Het eerste is een monument ter nagedachtenis aan de gevallen Duitse soldaten in de 19e eeuw, het tweede een prachtige sprookjesfontein.

Rondom het park vind je ook veel belangrijke culturele bezienswaardigheden van Düsseldorf. Aan weerszijden bij de Rijn staan bijvoorbeeld het grote Museum Kunstpalast en de Tonhalle, een grote concerthal. In de meest zuidelijke hoek worden de Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen, de Kunsthalle en het Opernhaus veel bezocht. In het oostelijke deel kun je tenslotte terecht voor het Schauspielhaus en het Goethe-Museum dat gevestigd is in Schloss Jägerhof, een voormalig paleis van de hertog van Berg. Stuk voor stuk zijn deze toeristische trekpleisters prima met een bezoek aan de Hofgarten te combineren.

De Kö-Bogen gezien vanuit het park

De Kö-Bogen gezien vanuit het park, foto Andreas Schwarzkopf (CC BY-SA 3.0)

Sinds de in 2015 afgeronde bouwwerkzaamheden staat de Hofgarten tevens weer in verbinding met de Königsallee en de winkels rond de Schadowplatz. Centraal staat de Kö-Bogen, een modern winkelcomplex ontworpen door de bekende New Yorkse architect Daniel Libeskind. Vanaf hier loop je zo naar de nieuw aangelegde promenade langs een van de vijvers van het park.

Geschiedenis van de Hofgarten

De Hofgarten komt voort uit de landgoed van de hertog van Berg die tot het begin van de 18e eeuw zijn residentie in Düsseldorf had. Samen met het in het jaar 1765 voltooide Schloss Jägerhof lag het toen net buiten de stadsmuren. Omdat de hertog van Berg ook keurvorst van de Palts was en steeds minder tijd in Düsseldorf doorbracht, besloot hij in 1769 zijn landgoed open te stellen voor de inwoners van de stad. Het is hiermee het oudste stadspark van Duitsland.

Een plattegrond van de Hofgarten uit het einde van de 19e eeuw

Een plattegrond van de Hofgarten uit het einde van de 19e eeuw

Oorspronkelijk was de Hofgarten aangelegd in de Franse stijl die zich kenmerkt door rechte lijnen, keurig gemaaide gazons en sierlijke standbeelden. Na een uitbreiding van het park aan het begin van de 19e eeuw, volgde een periode waarin het onder leiding van Max Weyhe deels werd omgevormd in de Engelse stijl. Dit is de Hofgarten zoals die vandaag de dag nog grotendeels te zien is. Van de beroemde tuinarchitect staat er is het oostelijke deel een standbeeld.

Bereikbaarheid van de Hofgarten

De Hofgarten ligt meteen ten noorden van de Altstadt, de Königsallee en de winkels rond de Schadowstraße en is eenvoudig te aflopen. Ben je niet in het centrum van Düsseldorf en wil je het openbaar vervoer nemen? Dan heb je de keuze uit stations Tonhalle/Ehrendorf, Heinrich-Heine-Alle, Schadowstraße en Pempelforter Straße van de Stadtbahn. Als de tram handiger voor je is, dan kun je ook uitstappen bij de haltes Sternstraße, Jan-Wellem-Platz en Jacobistraße. Meer lees je in mijn artikel over het openbaar vervoer van Düsseldorf.

Algemene informatie

Wil je behalve de attracties die ik zojuist genoemd heb weten wat er nog meer in Düsseldorf te zien is? Kijk dan naar mijn overzicht van alle bezienswaardigheden.

Met de trein naar Düsseldorf?

Met de trein naar Düsseldorf

Met de hogesnelheidstrein ben je snel en comfortabel in Düsseldorf en hoef je niet op zoek naar een parkeerplaats. Prijzen beginnen vanaf €19 via NS International, waarbij op ieder station in Nederland opstappen!

Publicatiedatum: 07-05-2016. Laatst bijgewerkt op: