De Kunsthalle Düsseldorf

Bekijk je graag moderne kunst, dan is de Kunsthalle Düsseldorf een aanrader. Deze in de brutalistische stijl gebouwde kunsthal aan de Grabbeplatz is de belangrijkste tentoonstelling voor moderne kunst van de stad. Opvallend is dat de Kunsthalle geen eigen collectie heeft, maar juist gebruikt wordt voor wisselende exhibities. Wat je te zien krijgt blijft dus altijd een verrassing.

De stevig gebouwde Kunsthalle Düsseldorf

De stevig gebouwde Kunsthalle Düsseldorf, foto door Frank Vincentz (CC BY-SA 3.0)

Milieusticker nodig?

Net als in veel andere Duitse steden, is een milieusticker verplicht als je Düsseldorf met de auto bezoekt. Als je de sticker nog niet hebt, dan kun je deze via dit bestelformulier aanvragen (hier voor Belgische bezoekers).

Wat is er te doen en te zien?

De exhibities van de Kunsthalle Düsseldorf wisselen enkele malen per jaar, dus het is lastig te omschrijven wat je als bezoeker kunt verwachten. Meestal gaat het om het werk van één specifieke kunstenaar die vaak een verbintenis met Düsseldorf of Duitsland heeft. Denk dan aan kunstenaars die in de stad geboren zijn of in Duitsland gestudeerd hebben. Toch worden er ook regelmatig bekende kunstenaars die geen band met Düsseldorf of Duitsland hebben uitgenodigd om hun werk hier te laten zien.

Kunsthalle Düsseldorf update

Collage van de Sonic Youth-exhibitie van 2009, foto’s door Retinafunk (CC BY-SA 2.0)

In het verleden is onder meer het werk van Andy Warhol, Ewald Mataré, Jörg Immendorff, Gerhard Richter en Marijke van Warmerdam te zien geweest. Stuk voor stuk waren en zijn dit bekende vertegenwoordigers van moderne kunst. Af en toe worden uitzonderingen gemaakt. Zo werd in 1978 het werk van Nicolas Poussin tentoongesteld, een barokke schilder uit de 19e eeuw. Wil je meer weten over de huidige exhibitie? Dan raad ik je aan op de website van de Kunsthalle Düsseldorf te kijken. Je kunt het adres onderaan dit artikel vinden.

De Kunsthalle Düsseldorf zelf is verder een opvallende verschijning en een uitstekend voorbeeld van het brutalisme. Deze bouwstijl was populair in de jaren 1960 en kenmerkt zich door het gebruik van grote stukken beton. Niet iedereen in Düsseldorf vindt het gebouw even mooi en sommigen noemen het ronduit lelijk. Persoonlijk vind ik het wel wat hebben en juist goed aansluiten op de lappendeken van bouwstijlen in de directe omgeving van de Kunsthalle.

Kariatiden van de Alte Kunsthalle

Kariatiden van de Alte Kunsthalle, foto door DerHexer (CC BY-SA 3.0)

Rondom de Kunsthalle vind je nog een aantal kunstwerken. Zo staat naast de ingang het standbeeld Habakuk wat een vergrote uitvoering van een werk van Max Ernst uit 1934 is. Joseph Beuys, een andere beroemde Duitse kunstenaar, heeft aan de westelijke gevel een kachelpijp bevestigd. Nog opvallender zijn de vier kariatiden die voor deze gevel staan. Dit zijn overblijfselen van de Alte Kunsthalle die tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoest werd. Een kariatide, voor wie het niet weet, is een pilaar in de vorm van een vrouwenbeeld.

Geschiedenis van de Kunsthalle Düsseldorf

De geschiedenis van de Kunsthalle gaat terug naar 1872. De stad Düsseldorf ontving toen een vergoeding voor de tijdens Napoleon naar München verplaatste kunstwerken van hun eens beroemde Gemäldegalerie. Met dit geld werd in 1881 de eerste Kunsthalle van Düsseldorf gebouwd. Het was een van de eerste Duitse musea die specifiek gewijd was aan kunst van die tijd. Het gebouw bestaat vandaag de dag niet meer, want het werd tijdens de geallieerde bombardementen van de Tweede Wereldoorlog verwoest.

Het interieur van de in de oorlog verwoeste Alte Kunsthalle

Het interieur van de tijdens de oorlog verwoeste Alte Kunsthalle

De huidige Kunsthalle verrees in 1967. In plaats van een replica van het tijdens de oorlog verwoestte gebouw, werd gekozen voor de in die jaren populaire brutalistische stijl. Voor de bouw gebruikten architecten Konrad Beckmann en Christoph Brockes dezelfde betonblokken die overal in Duitsland gebruikt werden voor de snelle wederopbouw van het land. Hoewel volgens veel Duitsers niet mooi, was het gebouw zeker functioneel. Tussen 1998 en 2002 werd het gemoderniseerd door het architectenbureau Rheinflügel.

Bereikbaarheid van de Kunsthalle Düsseldorf

De Kunsthalle ligt aan de Grabbeplatz in het noorden van de binnenstad van Düsseldorf. Neem je het openbaar vervoer, kies dan station Heinrich-Heine-Allee als bestemming. Vrijwel alle lijnen van de Stadbahn en ook de meeste trams stoppen hier. Vanaf het station loop je daarna in ongeveer 5 minuten naar de Kunsthalle. Volg hiervoor de Heinrich-Heine-Allee richting het park tot aan de Grabbeplatz. Ben je met de auto? Dan is het mogelijk onder de Kunsthalle te parkeren. De ingang van de parkeergarage bevindt zich ten zuiden van het gebouw aan de Mutter-Ey-Straße. Meer lees je in mijn artikel over parkeren in Düsseldorf.

Algemene informatie

Nog meer kunst zien? Bezoek dan de Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen aan de andere kant van het plein. Ook interessant is Kunst im Tunnel, een kleine door de Kunsthalle verzorgde exhibitie onder de Rheinuferpromenade.

Met de trein naar Düsseldorf?

Met de trein naar Düsseldorf

Met de hogesnelheidstrein ben je snel en comfortabel in Düsseldorf en hoef je niet op zoek naar een parkeerplaats. Prijzen beginnen vanaf €19 via NS International, waarbij op ieder station in Nederland opstappen!

Publicatiedatum: 07-01-2016. Laatst bijgewerkt op: