De Kunstsammlung NRW

De Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen in Düsseldorf, vaak afgekort tot Kunstsammlung NRW, is internationaal een toonaangevende museum op het gebied van moderne kunst. Het museum bezit een enorme collectie die ieder jaar wordt aangevuld wordt met wisselende tentoonstellingen. De Kunstsammlung NRW is verdeeld over drie locaties in de stad.

Het hoofdgebouw van de Kunstsammlung NRW

Het hoofdgebouw van de Kunstsammlung NRW, foto door GraphyArchy (CC BY-SA 4.0)

Milieusticker nodig?

Net als in veel andere Duitse steden, is een milieusticker verplicht als je Düsseldorf met de auto bezoekt. Als je de sticker nog niet hebt, dan kun je deze via dit bestelformulier aanvragen (hier voor Belgische bezoekers).

Wat is er te doen en te zien?

Het gaat te ver de volledige collectie te bespreken, maar tot de hoogtepunten behoren de werken van Paul Klee. Deze Duitse schilder combineerde abstracte figuren met een eigen kleurtechniek. Het museum bezit 88 werken van Klee. In Nederland bekender is Pablo Picasso, de belangrijkste vertegenwoordiger van het kubisme dat ook tot de moderne kunst gerekend wordt. Verder kun je in het museum werken van Fernand Léger, Juan Gris, Georges Braque en Giorgio de Chirico bewonderen.

Voorbeeld van het soort kunst dat je kunt verwachten

Voorbeeld van het soort verfgeklieder dat je kunt verwachten in de Kunstsammlung, hier een werk van de Russische schilder Vasily Kandinsky uit 1911.

Een tweede grote verzameling in de Kunstsammlung NRW is die van Amerikaanse moderne kunst van na de Tweede Wereldoorlog. Bijzonder mooi om te zien is een van de wandvullende Drip Paintings van Jackson Pollock. Een andere schilder wiens werken prominent in het museum te bezichtigen zijn is Robert Rauschenberg. Samen met tientallen andere Amerikaanse kunstenaars vertegenwoordigen ze de Popart.

Ook uit Düsseldorf zelf zijn echter kunstenaars vertegenwoordigd. Van hen is Joseph Beuys zonder meer het bekendst. Hij overschreed de grenzen tussen schilderkunst, beeldhouwerij en nog enkele andere kunstvormen. Zijn Palazzo Regale, een volledig ingerichte zaal oorspronkelijk ontworpen voor het Museo di Capodimonte in Napels, is sinds 1991 in de Kunstsammlung NRW te zien.

in orbit van Tomás Saraceno

in orbit van Tomás Saraceno, foto door Francisco Anzola (CC BY 2.0)

Ter aanvulling op het werk van Beuys, zijn in het museum sinds de jaren 1990 steeds meer andere vormen van kunst te zien. Denk behalve aan fotografie en video dan ook aan grotere werken. Een goed voorbeeld hiervan is in orbit van Tomás Saraceno. Dit is een permanente tentoonstelling van netten en grote ballen meteen onder de glazen koepel van gebouw K21 van het museum. Het is als bezoeken mogelijk het kunstwerk te betreden.

De drie vestigingen van het museum

Hoewel je in de eerste plaats naar een museum gaat om de collectie, zijn de gebouwen van de Kunstsammlung NRW ook de moeite van het bekijken waard. Het enorme hoofdgebouw, aangeduid met K20, is ontworpen door een Deens architectenbureau in de jaren 1980. Het beschikt over ruime hallen zoals de Grabbe-Halle en de Klee-Halle geschikt voor omvangrijke tentoonstellingen.

K21 oftewel het Ständehaus

K21 oftewel het Ständehaus, foto door GraphyArchy (CC BY-SA 3.0)

Nog iets groter is K21, ook wel aangeduid als het Ständehaus. Dit monumentale gebouw verrees aan het einde van 19e eeuw en was na de Tweede Wereldoorlog in gebruik door het parlement van de deelstaat Nordrhein-Westfalen. In 1988 werd het overgedragen aan het museum. Hierna zijn de buitenmuren behouden, maar is binnen alles inclusief de vloeren opnieuw ingericht om gebruikt te kunnen worden door het museum. Deze vestiging werd in 2002 geopend.

De derde en verreweg kleinste vestiging van de Kunstsammlung NRW is het Schmela-Haus. Dit bakstenen bouwwerk werd ontworpen door de Nederlandse architect Aldo van Eyck. Sinds 2009 wordt het door het museum voor tijdelijke tentoonstellingen gebruikt.

Geschiedenis van de Kunstsammlung NRW

De geschiedenis van de Kunstsammlung NRW gaat terug naar de jaren 1950, toen de deelstaat in bezit kwam van de meeste werken van Paul Klee. Dit leidde in 1961 tot de oprichting van het museum, dat aanvankelijk gevestigd was in Schloss Jägerhof. Dit is de huidige locatie van het Goethe Museum.

Tentoonstelling in K20

Tentoonstelling in K20, foto door GraphyArchy (CC BY-SA 4.0)

Al snel bleek Schloss Jägerhof te klein voor de groeiende collectie van de Kunstsammlung NRW. Er werd daarom besloten flink wat belastinggeld voor een nieuw, groter gebouw uit te geven. K20, zoals het gebouw heet, verrees aan de andere kant van de Hofgarten en tegenover de Kunsthalle. Het werd voor het publiek geopend in 1986 en tot de dag van vandaag is dit het hoofdgebouw van het museum. Tussen 2008 en 2019 werd het grondig gerenoveerd.

Onder leiding van directeur Armin Zweite, kreeg de Kunstsammlung NRW vanaf de jaren 1990 steeds meer aandacht voor andere vormen van kunst. Voorheen lag de nadruk op de schilderkunst. Omdat sommige van deze kunstwerken veel ruimte innamen, was zelfs K20 alweer te klein. In 2002 werd daarom ook vestiging K21 geopend, in het voormalige parlementsgebouw van Nordrhein-Westfalen. In 2009 volgde het Schmela-Haus voor tijdelijke tentoonstellingen.

Bereikbaarheid van de Kunstsammlung NRW

kaart: locaties Kunstsammlung NRW Düsseldorf

De locaties K20 (A op de kaart), K21 (B) en het Schmela-Haus (C) liggen verspreid over de binnenstad van Düsseldorf. K20 en het Schmela-Haus zijn eenvoudig te combineren. Je bereikt ze door de U-Bahn te nemen naar station Heinrich-Heine-Allee (1) op lijnen U70 tot en met U79 en U83. Loop vanaf hier richting het noorden tot aan de Hofgarten. Om K21 te bereiken is station Graf-Adolf-Platz (2) de beste optie.

Ben je met de auto? Dan kun je terecht in de ondergrondse parkeergarage van K20, vanaf waar je ook zo naar het Schmela-Haus loopt. Wat betrekt parkeren bij K21 zie mijn artikel over parkeren in Düsseldorf. Denk ook om de in Düsseldorf verplichte milieusticker.

Algemene informatie

Verder lezen

Bezoek je vestiging K20 van de Kunstsammlung NRW, dan is de Kunsthalle meteen er tegenover een andere aanrader. Benieuwd welke andere musea er zijn in Düsseldorf? Kijk eens naar dit overzicht van musea.

Met de trein naar Düsseldorf?

Met de trein naar Düsseldorf

Met de hogesnelheidstrein ben je snel en comfortabel in Düsseldorf en hoef je niet op zoek naar een parkeerplaats. Prijzen beginnen vanaf €19 via NS International, waarbij op ieder station in Nederland opstappen!

Publicatiedatum: 24-08-2019. Laatst bijgewerkt op: