Het Goethe Museum in Schloss Jägerhof

Zelfs als je geen lezer bent, heb je misschien wel eens van Johann Wolfgang von Goethe gehoord. Deze beroemde Duitse schrijver en kunstenaar leefde twee eeuwen geleden. In Düsseldorf kun je het Goethe Museum bezoeken. Je leert hier veel over het leven van Goethe en ook kun talloze oorspronkelijke geschriften en kunstwerken bekijken. Het museum is gevestigd in een klein jachtslot uit de 18e eeuw aan de rand van de Hofgarten.

Het Goethe Museum van Düsseldorf

Het Goethe Museum van Düsseldorf, foto door Jörg Wiegels (CC BY-SA 3.0)

Milieusticker nodig?

Net als in veel andere Duitse steden, is een milieusticker verplicht als je Düsseldorf met de auto bezoekt. Als je de sticker nog niet hebt, dan kun je deze via dit bestelformulier aanvragen (hier voor Belgische bezoekers).

Wat is er te doen en te zien?

De verzameling geschriften en kunstwerken van Goethe die in het Goethe Museum te zien zijn, is naar eigen zeggen de grootste ter wereld. Het gaat niet alleen om boeken en gedichten, maar ook om schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken. Deze worden afgewisseld door alledaagse, maar minstens zo interessante brieven, bonnetjes en tijdens zijn leven verzamelde munten en glazen. De verzameling is chronologisch en verdeeld over acht verschillende zalen. Iedere zaal staat voor een periode van Goethe’s leven.

Een van de tekeninigen van Goethe

Een van de tekeningen van Goethe die in het museum te zien is.

Heb je meer interesse dan de gemiddelde toerist, dan kun je nog het archief en de bibliotheek bekijken. Deze zijn gehuisvest in hetzelfde gebouw, maar kennen wel beperkte openingstijden. Eventueel kun je telefonisch een afspraak maken. Samen met het museum worden het archief en de bibliotheek beheerd door de Anton-und-Katharina-Kippenberg-Stiftung. Deze stichting is in 1953 opgericht, enkele jaren na de dood van de uitgever Anton Kippenburg uit wiens privéverzameling over Goethe het museum ontstaan is.

Geschiedenis van Schloss Jägerhof

Behalve het Goethe Museum zelf, is ook Schloss Jägerhof waar het museum in gevestigd is de moeite van het bekijken waard. Dit kleine jachtslot werd tussen 1752 en 1763 gebouwd in opdracht van Karl Theodor. Dat was dezelfde keurvorst die het veel grotere Schloss Benrath ten zuiden van Düsseldorf liet aanleggen. Net als dat paleis, komt Schloss Jägerhof in de luchtige stijl van de rococo. Goethe zelf is nooit in het slot geweest, maar wel moet hij het gezien hebben. Hij heeft namelijk aan de andere kant van de straat overnacht en stelde in een van zijn brieven de parkachtige omgeving op prijs.

Schloss Jägerhof in 1860

Schloss Jägerhof in 1860, de twee vleugels zijn later afgebroken.

Aanvankelijk woonden de jachtmeester en de tuinmannen van de keurmeester in Schloss Jägerhof. Later deed het dienst als ziekenhuis voor de Franse soldaten van Napoleon en vervolgens kwam het in handen van de Pruisische koning die het uiteindelijk in 1909 aan de stad Düsseldorf verkocht. Na de Tweede Wereldoorlog bood het onderdak aan de Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen die later verhuisde naar een groter en modern gebouw. Sinds 1987 is het Goethe Museum in het slot gevestigd.

Bereikbaarheid van Schloss Jägerhof

Het Goethe Museum ligt aan de rand van de Hofgarten. Mijn tip om het te bereiken is een korte wandeling van 10 minuten door het park vanaf de Kö-Bogen. Wil je rechtstreeks naar het museum, neem dan tramlijn 704 naar halte Adlerstraße of 707 naar halte Schloss Jägerhof. Meer lees je in mijn artikel over het openbaar vervoer van Düsseldorf. Ben je met de auto, lees dan het artikel over parkeren in Düsseldorf. Een milieusticker is verplicht.

Algemene informatie

Benieuwd wat er nog meer op het gebied van cultuur in Düsseldorf te zien en te doen is? Bekijk dan hier een uitgebreid overzicht van alle musea in de stad.

Met de trein naar Düsseldorf?

Met de trein naar Düsseldorf

Met de hogesnelheidstrein ben je snel en comfortabel in Düsseldorf en hoef je niet op zoek naar een parkeerplaats. Prijzen beginnen vanaf €19 via NS International, waarbij op ieder station in Nederland opstappen!

Publicatiedatum: 17-03-2017. Laatst bijgewerkt op: