Schloss Benrath, een rococo paleis bij Düsseldorf

Hoewel veel mensen Düsseldorf bezoeken om te winkelen, biedt de stad toch verrassend veel leuke bezienswaardigheden. Neem nu Schloss Benrath. Dit rococo paleis werd in de 18e eeuw gebouwd in opdracht van de rijke keurvorst van de Palts. Vandaag de dag biedt het onderdak aan drie kleine musea. In de aangename paleistuinen langs de Rijn kun je een wandeling maken.

De drie hoofdgebouwen van Schloss Benrath

De drie hoofdgebouwen van Schloss Benrath, foto Heribert Bechen (CC BY 2.0)

Milieusticker nodig?

Net als in veel andere Duitse steden, is een milieusticker verplicht als je Düsseldorf met de auto bezoekt. Als je de sticker nog niet hebt, dan kun je deze via dit bestelformulier aanvragen (hier voor Belgische bezoekers).

Wat is er te doen en te zien?

Schloss Benrath bestaat uit een hoofdgebouw, twee losstaande vleugels en twee kleine poortgebouwen die allemaal rond een grote vijver staan. Wie een beetje bekend is met historische bouwstijlen herkent al gauw de rococo. Zo zijn de muren typerend roze geschilderd en kennen de daken en ramen luchtige schelpmotieven. In elk van de drie grote gebouwen vind je een klein museum. Ik bespreek ze hieronder stuk voor stuk voor je. Onderaan lees je meer over de toegangsprijzen.

Het Museum Corps de Logis

Het Museum Corps de Logis bevindt zich in het hoofdgebouw van het paleis. Dit was het oorspronkelijke woongedeelte van de keurvorst. Wil je meer weten over de achtergrond van Schloss Benrath, dan raad ik aan dit museum te bezoeken. Je kunt onder meer oorspronkelijk ingerichte kamers en een aantal wisselende tentoonstellingen bekijken. Je zult ook ontdekken dat hoewel de hoge ramen van buitenaf de indruk weken dat het gebouw slechts één verdieping telt, dit er in werkelijkheid vier zijn.

Het Museum Corps de Logis

Het Museum Corps de Logis, foto Alice Wiegand (CC BY-SA 3.0)

Denk er wel aan dat het museum alleen te bezoeken is als onderdeel van een rondleiding. Je kunt kiezen uit een normale rondleiding van één uur, waarbij je de grote zalen en tentoonstellingen te zien krijgt. Kies je voor de langere rondleiding van anderhalf uur, dan bezoek je ook de geheime kamers en ondergrondse gangen naar de andere gebouwen van het paleis. De rondleidingen zijn beschikbaar in het Duits en in het Engels.

Het Naturkundemuseum

Het Naturkundemuseum van Schloss Benrath

Het Naturkundemuseum van Schloss Benrath, foto Frank Vincentz (CC BY-SA 3.0)

In de westelijke vleugel van Schloss Benrath, waar eerder het personeel woonde, vind je sinds 1929 het Naturkundemuseum. Het bijzondere aan dit kleine museum is dat het regionaal gericht is. Zo leer je alles over de dieren, planten, rivieren en geologie van het Bergische Land. Dat is een streek die min of meer overeenkomt met het historische Hertogdom Berg waarvan Düsseldorf de hoofdstad was. Er wordt ook aandacht geschonken aan het Neanderthal, een beekdal ten oosten van Düsseldorf waar in de 19e eeuw de botten van neanderthalers gevonden werden.

Het Museum für Gartenkunst

Ook het museum in de oostelijke vleugel is uniek in zijn soort. Hier komt je namelijk alles te weten over tuinbouw met de nadruk op Europese siertuinen zoals de paleistuinen van Schloss Benrath zelf. De belangrijkste soorten tuinen sinds de oude Grieken en Romeinen komen aan bod, maar ook wordt er aandacht besteedt aan stadsparken van de 21e eeuw. Verder leer je meer over aanverwante thema’s zoals beeldhouwkunst, houtsnijkunst, geneeskrachtige planten en het verzamelen van zeldzame plantensoorten. Kortom, een interessant museum voor als je eens iets anders wilt zien dan de zoveelste verzameling schilderijen.

De paleistuinen van Schloss Benrath

De stuinen van Schloss Benrath sluiten prima op het Museum für Gartenkunst aan. Ze werden tijdens de bouw van het kasteel aangelegd en hoewel in de 19e eeuw een aantal aanpassingen volgden, zijn de barokke en Franse invloeden nog goed te herkennen. Denk dan aan rechte lijnen, talloze boomsoorten en oude stenen standbeelden. Minder eenvoudig te ontdekken zijn de maar liefst 80 verschillende vogelsoorten en 300 keversoorten die in de tuinen leven.

De paleistuinen van Schloss Benrath

De paleistuinen van Schloss Benrath, foto Heribert Bechen (CC BY 2.0)

In plaats van kevers bekijken, komen de meeste toeristen voor een ontspannen wandeling. Bezoek zeker eens de geel geschilderde orangerie langs de langgerekte vijver achter het hoofdgebouw. Dit is het enige bewaard gebleven gebouw van een ouder kasteel dat afgebroken werd voor de bouw van het huidige Schloss Benrath. Loop je nog verder, dan kom je uiteindelijk bij de Rijn terecht. In tegenstelling tot de musea in de paleisgebouwen, kennen de tuinen geen toegangsprijs.

Geschiedenis van Schloss Benrath

Zoals ik hierboven verteld heb, was het huidige Schloss Benrath niet het eerste kasteel of paleis op deze locatie. In de middeleeuwen bezaten de hertogen van Berg hier namelijk al een kleine burcht. In de 17e eeuw werd dit kasteel vervangen door een waterslot in de stijl van de renaissance. Van dit waterslot is dus de orangerie nog bewaard gebleven.

De orangerie

De oude orangerie in de paleistuinen, foto noebse (CC BY-SA 3.0)

Het paleis dat je nu als toerist kunt bezoeken werd een eeuw later gebouwd, tussen 1755 en 1773. Karl Theodor, de keurvorst van de Palts, had net daarvoor het hertogdom Berg geërfd en wilde graag zijn eigen woonverblijf in de buurt van de Bergse hoofdstad Düsseldorf. De bouw van het paleis en de aanleg van de tuinen liet hij over aan zijn Franse huisarchitect Nicolas de Pigage. Opmerkelijk genoeg verbleef Karl Theodor uiteindelijk maar één middag in het paleis.

Na de dood van de keurvorst kwamen het hertogdom Berg en Schloss Benrath achtereenvolgens in Franse en Pruisische handen. Aan het begin van de 20e eeuw werd het paleis daarna overgedragen aan de stad Düsseldorf. In de westelijke vleugel opende toen het Naturkundemuseum, terwijl de oostelijke vleugel nog lange tijd onderdak bood aan een school. Tegenwoordig worden de gebouwen beheerd door een stichting en zijn ze allemaal opengesteld voor het publiek.

Bereikbaarheid van Schloss Benrath

Schloss Benrath en de paleistuinen liggen ongeveer 10 kilometer ten zuidoosten van het centrum van Düsseldorf in het stadsdeel Benrath. Om het te bereiken kun je eenvoudig de Stadtbahn nemen naar station Schloss Benrath op lijnen U71, U74 en U83. Lijnen S6 en S8 vanaf het hoofdstation naar station Düsseldorf-Benrath zijn een andere optie. Ben je met de auto? Dan vind je in de Hildener Straße direct ten oosten van de paleistuinen voldoende parkeerplaatsen.

Algemene informatie

Wil je weten wat er nog meer te doen is in Düsseldorf? Bekijk dan eens mijn overzicht van alle toeristische bezienswaardigheden in de stad.

Met de trein naar Düsseldorf?

Met de trein naar Düsseldorf

Met de hogesnelheidstrein ben je snel en comfortabel in Düsseldorf en hoef je niet op zoek naar een parkeerplaats. Prijzen beginnen vanaf €19 via NS International, waarbij op ieder station in Nederland opstappen!

Publicatiedatum: 26-01-2017. Laatst bijgewerkt op: