De Medienhafen van Düsseldorf

Wil je wel eens iets anders dan oude kerktorens en eeuwenoude gevels zien? Dan kan ik de Medienhafen van Düsseldorf aanraden. Dit was ooit de oude haven, maar is tegenwoordig een volledig opgeknapt stadsdeel met moderne architectuur, restaurants en uitgaansgelegenheden. Ik geef je in dit artikel een overzicht van wat er te zien en te doen is.

Rheinturm en Neuer Zollhaus

Milieusticker nodig?

Net als in veel andere Duitse steden, is een milieusticker verplicht als je Düsseldorf met de auto bezoekt. Als je de sticker nog niet hebt, dan kun je deze via dit bestelformulier aanvragen (hier voor Belgische bezoekers).

Wat is er te doen en te zien?

De Medienhafen biedt in de eerste plaats een aantal interessante gebouwen die hier vanaf de jaren 1990 verrezen. Zonder twijfel het meest in het oog springend is de Neuer Zollhoff, direct na de Rheinturm en het gebouw van de televisiezender WDR. Deze drie scheefgedraaide kantoorgebouwen zijn ontworpen door de Canadees-Amerikaanse architect Frank Gehry, een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het deconstructivisme. Hij is ook bekend van het Guggenheim-museum in Barcelona. Je ziet de Neuer Zollhoff op de foto hierboven.

Blik op de Medienhafen

Een ander bijzonder gebouw is Das Colorium van de Britse architect William Allen Alsop. De façade lijkt nog het meest op een schilderij van Mondriaan, met allemaal vlakken van verschillende kleuren. Tegenwoordig doet het dienst als een hotel. Weer heel anders is het Roggendorf-Haus. Dit gebouw zelf is vrij normaal, maar het word beklommen door 24 felgekleurde poppen. Deze poppen, Flossis genoemd, zijn het werk van kunstenares Rosalie uit Stuttgart.

Roggendorf-Haus

Voor de rest bestaat de Medienhafen uit moderne kantoorgebouwen, enkele tientallen restaurants en een aantal hotels. Omdat het overdag dienst doet als zakendistrict, betaal je hier vaak iets meer voor je eten of overnachting dan elders in Düsseldorf. s’ Avonds kun je er uitstekend van het nachtleven genieten. Zo vind je er een discotheek, enkele nachtclubs, lounges om te ontspannen en aan het zuidelijke uiteinde een bioscoopcomplex.

Met de beschrijving hierboven zou je bijna vergeten dat de Medienhafen nog altijd een echte haven is. Toch kun je er dagelijks dag schepen voorbij zien komen. Dit zijn dan voornamelijk plezierjachten op weg naar de jachthaven van Düsseldorf. Deze ligt aan de voet van de Rheinturm en het gebouw van de televisiezender WDR. Aan de andere kant van de jachthaven ligt een kleine landtong met een mooi park, vanuit waar je een loopbrug kunt nemen naar een zandstrand langs de Rijn.

Geschiedenis van de haven

De haven van Düsseldorf bevond zich in de middeleeuwen iets naar het noorden, vlakbij de historische binnenstad. Met het opkomen van de industrie was deze haven in de 19e eeuw te klein geworden. De stad liet daarom in 1896 een nieuwe haven uitgraven, iets ten zuidoosten van Düsseldorf. Nog geen driekwart eeuw later was veel van de zware industrie echter alweer uit Duitsland vertrokken. Bovendien werden steeds meer goederen per trein en vrachtwagen vervoerd. De haven van Düsseldorf was nu dus weer te groot.

Bootjes

Vanaf de jaren 1980 werd het havengebied nieuwe leven ingeblazen. Dit begon met de bouw van de Rheinturm, het gebouw van de Landdag van Nordrhein-Westfalen, en een nieuw hoofdkantoor voor de televisiezender WDR. Aan dit laatste gebouw ontleent de Medienhafen haar naam. Sindsdien komen er voortdurend nieuwe kantoorgebouwen bij, gevolgd door restaurants, hotels en uitgaansgelegenheden. Het westelijke deel van de haven is nog in gebruik voor de industrie en opslag.

Bereikbaarheid van de Medienhafen

Vanaf het centrum van Düsseldorf is de Medienhafen eenvoudig te bereiken. Volg gewoon de promenade langs de Rijn richting de Rheinturm en na 20 minuten lopen ben je bij de haven. Moet je van verder weg komen, dan kun je de tram overwegen. Aan te raden haltes zijn Stadttor op lijnen 706 en 707 en Franziusstraße op lijnen 706 en 707. Wil je met de auto naar de Medienhafen? Dan vind je parkeergarages bij de bioscoop, bij het Medienzentrum en bij de Neuer Zollhoff. Lees ook meer in mijn artikel over parkeren in Düsseldorf.

Met de trein naar Düsseldorf?

Met de trein naar Düsseldorf

Met de hogesnelheidstrein ben je snel en comfortabel in Düsseldorf en hoef je niet op zoek naar een parkeerplaats. Prijzen beginnen vanaf €19 via NS International, waarbij op ieder station in Nederland opstappen!

Publicatiedatum: 15-12-2017. Laatst bijgewerkt op: