De Rheinturm van Düsseldorf
Waar in veel Duitse steden een kerktoren het panorama bepaalt, is het in Düsseldorf de Rheinturm die tot ver in de omstreken te zien is. Met 240 meter is deze in 1982 voltooide zendmast het hoogste gebouw van de stad. De toren staat aan het zuidelijke uiteinde van de promenade langs de Rijn. Jaarlijks bezoeken 300.000 toeristen de Rheinturm om van het uitzicht te genieten.
De Rheinturm van Düsseldorf van onderen gezien
Milieusticker nodig?
Net als in veel andere Duitse steden, is een milieusticker verplicht als je Düsseldorf met de auto bezoekt. Als je de sticker nog niet hebt, dan kun je deze via dit bestelformulier aanvragen (hier voor Belgische bezoekers).
Wat is er te doen en te zien?
De Rheinturm is een imposante verschijning die bijna geheel uit gewapend beton bestaat met bovenop een aantal platforms en zendmasten die nog altijd in gebruik zijn. Om de constructie stevigheid mee te geven, is deze aan de voet maar liefst 27 meter in doorsnee. In de ontvangsthal in dit deel van de toren geven een aantal voor de jaren tachtig modieuze klokken de tijd in andere wereldsteden weer. Op zich aardig om te zien, maar niet heel bijzonder.
In de cafetaria van de Rheinturm, foto door Frank Vincentz (CC BY-SA 3.0)
Interessanter wordt het wanneer je de lift omhoog neemt. Deze brengt je naar het restaurant op 174 meter hoogte, maar je kunt ook een verdieping lager bij de cafetaria uitstappen. Het leuke aan het restaurant is dat dit ronddraait en je uitzicht tijdens het eten dus telkens verandert. In een uur tijd draait het restaurant precies eenmaal helemaal rond. In totaal zijn er 180 zitplaatsen meteen aan het raam, welke het hoogste uitzicht van de Rheinturm bieden. Boven het restaurants zijn er nog drie verdiepingen, maar hier bevinden de zenders zich en dit deel is niet voor bezoekers geopend.
Kom je alleen voor het uitzicht en niet om te eten? Stap dan uit bij de cafetaria. Vanaf hier kun je ook de trap naar het observatieplatform op 166 meter hoogte nemen. Dit is kleiner en minder hoog, maar heeft als voordeel dat je je in de buitenlucht bevindt en dus niet vanachter het raam kijkt. Nadeel is weer dat er tralies zijn waardoor je niet goed recht naar beneden kan kijken. Dankzij de overhangende ramen is dit in het restaurant en de cafetaria wel mogelijk.
Uitzicht op het centrum van Düsseldorf, foto door Mstyslav Chernov (CC BY-SA 4.0)
Wat het uitzicht betreft kun je vrijwel heel Düsseldorf zien. Naar het noorden toe bevindt zich de Altstadt langs de Rijn en ook bijvoorbeeld de Hofgarten en de Königsallee zijn te herkennen. Kijk je de andere kant op, dan zie je de Medienhafen en bij goed weer kun je zelfs tot aan Keulen kijken. Aan de voet van de toren en het beste te zien vanaf de bovenste twee verdiepingen liggen de Rheinkniebrücke, de Landdag van Noordrijn-Westfalen en de op pleziervaart gerichte Zollhafen.
Lichtskulptur: een bijzondere klok
Bezoek je Düsseldorf ‘s avonds? Kijk dan vanaf de Rheinuferpromenade eens goed naar de lichten van de toren. Deze geven namelijk de tijd weer. De bovenste witte lichten onder de platforms staan voor het uur, de middelste voor de minuten en de onderste voor de seconden. Ze worden van elkaar gescheiden door een aantal rode lichten. Deze klok van kunstenaar Horst H. Baumann is naar eigen zeggen de grootste digitale klok ter wereld.
Geschiedenis van de Rheinturm
Hoewel de Rheinturm tussen 1978 en 1982 gebouwd werd als radio- en televisietoren, gaat het idee van een toren op deze locatie terug naar 1914. Toen wilde de stad een enorme stalen constructie plaatsen die met 500 meter de Eiffeltoren zou moeten overtreffen. Door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog is hier nooit iets van terecht gekomen.
De Rheinturm gezien vanuit de haven, foto door Frank Vincentz (CC BY-SA 3.0)
De huidige, moderne Rheinturm doet vandaag de dag nog altijd dienst als zendmast voor radio en televisie. Daarnaast is het een populaire toeristische attractie. De Rheinturm is namelijk een van de weinige radio- en televisietorens van Duitsland die voor bezoekers toegankelijk is. Het is alleen niet de hoogste. De 368 meter hoge Fernsehturm van Berlijn en de 291 meter hoge Olympiaturm van München zijn ook voor toeristen toegankelijk.
Bereikbaarheid van de Rheinturm
Je kunt de Rheinturm bereiken door de Rheinuferpromenade vanuit het centrum van de stad te volgen. Doordat het gaat om het hoogste gebouw van de stad, is het niet moeilijk over het hoofd te zien. De toren staat direct naast de Landdag. De Stadtbahn stopt niet in de buurt, maar wel kun je tramlijnen 704, 709 en 714 nemen naar halte Stadttor. Vanaf hier loop je dan via het Bürgerpark naar de Rheinturm. Ben je met de auto? Dan kun je aan de voet van de toren zelf parkeren.
Algemene informatie
- Naam in het Duits: Rheinturm
- Adres: Stromstraße 20, Düsseldorf
- Openingstijden: dagelijks van 10:00 tot 0:00, vrijdag en zaterdag tot 1:00
- Toegangsprijs: €6 per persoon, korting voor kinderen
- Aanbevolen tijdsbestek: ongeveer een uur (exclusief eten)
- Website: duesseldorf.de en guennewig.de (restaurant)
Wil je weten wat er verder zoal in Düsseldorf te zien is? Kijk dan ook eens naar mijn uitgebreide lijst van bezienswaardigheden in de stad.
Met de trein naar Düsseldorf?
Met de hogesnelheidstrein ben je snel en comfortabel in Düsseldorf en hoef je niet op zoek naar een parkeerplaats. Prijzen beginnen vanaf €19 via NS International, waarbij op ieder station in Nederland opstappen!