De Sint-Lambertuskerk van Düsseldorf
De Sint-Lambertuskerk in de Altstadt meteen langs de Rijn is de meest opvallende kerk van Düsseldorf. Dit komt in de eerste plaats door de opmerkelijke torenspits die een gedraaide vorm heeft. Ook binnenin de kerk is veel te zien, helemaal als je je interesseert voor het middeleeuwse verleden van Düsseldorf. In dit artikel vertel ik je alles dat je moet weten over de kerk. Onderaan vind je een kaart, uitleg over de bereikbaarheid en geef ik je nog wat praktische informatie.
De Sint-Lambertuskerk links in de foto, door Till Niermann (CC BY-SA 3.0)
Milieusticker nodig?
Net als in veel andere Duitse steden, is een milieusticker verplicht als je Düsseldorf met de auto bezoekt. Als je de sticker nog niet hebt, dan kun je deze via dit bestelformulier aanvragen (hier voor Belgische bezoekers).
Wat is er te doen en te zien?
De Sint-Lambertuskerk is met een lengte van 54 meter niet al te groot. Ook steekt de kerk niet tientallen meters boven de omliggende huizen uit, zoals bijvoorbeeld de bekende Dom van Keulen dat doet. Toch is Sint-Lambertuskerk een opvallende verschijning en dit komt door de gedraaide torenspits. Tijdens werkzaamheden na een brand in 1815 werd vers en vochtig hout gebruikt, waarna de toren tijdens het opdrogen onbedoeld ging verdraaien. Omdat de bevolking dit wel bij Düsseldorf vond passen, hebben ze deze gedraaide toren tot op de dag van vandaag behouden en is het zelfs een van de symbolen van de stad geworden.
Het interieur met achterin het hoogaltaar, foto Frank Vincentz (CC BY-SA 3.0)
Afgezien van de toren is de kerk aan de buitenkant vrij onopvallend. Het gebouw kenmerkt zich door de ook in Nederland populaire stijl van de baksteengotiek en de spitse ramen. Eenmaal binnen is er juist verrassend veel te zien. Het mooist vind ik het schitterende hoogaltaar met aan weerszijden beelden van de heiligen Lambertus en Apollinaris. Lambertus, aan wie de kerk gewijd is, was in de 7e eeuw de bisschop van Maastricht. Tijdens de latere middeleeuwen was hij in het Rijnland een van de populairste heiligen. Apollinaris, een uit wat nu Syrië is afkomstige heilige, is sinds 1394 de beschermheilige van Düsseldorf en wordt in de Sint-Lambertuskerk dus ook vereerd.
Tot de andere grote bezienswaardigheden behoort de sacramentstoren uit 1478. Dit was een geschenk van hertog Willem II. Door de vele beeldjes en de rijke versieringen behoort het tot de belangrijkste laatgotische kunstwerken van de streek. In de gewelven vind je verder nog overblijfselen van de originele fresco’s uit de 15e eeuw, waarvan een aantal toegeschreven zijn aan Stephan Lochner. Dit was een bekende Duitse schilder van zijn tijd. Minstens zo mooi zijn de altaren in de kooromgang voor de Düsseldorfse gilden. De timmerlieden, de bakkers, brouwers, de goudsmeden en de kleermakers van de stad hadden hier elk hun eigen plek om te bidden.
De kooromgang met rechts de sacramentstoren, foto Frank Vincentz (CC BY-SA 3.0)
Het laatste pronkstuk van de Sint-Lambertuskerk is tenslotte het graf van hertog Wilhem V dat in het midden van de kooromgang te vinden is. Behalve over het hertogdom Berg met Düsseldorf als hoofdstad, regeerde Wilhelm V over Kleef, Gulik, Ravensberg en Gelre wat de voorloper van het huidige Gelderland was. Hij stierf in 1592. Het graf zelf is een prachtig kunstwerk in de stijl van de Italiaanse renaissance. Onder de vloer bevindt zich verder een crypte waar sindsdien ook andere hertogen en belangrijke familieleden bijgezet zijn.
Geschiedenis van de Sint-Lambertuskerk
De Sint-Lambertuskerk werd in 1159 voor het eerst genoemd als een kapel in de romaanse bouwstijl, maar waarschijnlijk gaat de geschiedenis vele decennia verder terug in de tijd. In 1288, nadat Düsseldorf stadsrechten had gekregen en gepromoveerd werd tot de hoofdstad van het graafschap Berg, werd de kerk uitgebreid met een klooster. Zoals het hoorde in die tijd als je enig aanzien wilde genieten, liet de graaf van Berg enkele christelijke relikwieën uit kloosters in de omgeving overbrengen. Düsseldorf was nu een echte stad me teen echte kerk.
Nog weer een eeuw later was Berg zelfs tot hertogdom verheven en uitgegroeid tot een van de machtigste vorstendommen langs de Rijn. De kleine romaanse kerk voldeed dus niet meer, en de toenmalige hertog Willem II gaf opdracht voor de bouw van een nieuwe kerk. Deze werd in 1394 voltooid in de toen gangbare stijl van de baksteengotiek. Afgezien van restauraties na oorlogen en de gedraaide toren uit 1815 die ik hierboven al noemde, is dit het kerkgebouw dat je als toerist vandaag de dag nog altijd kunt bewonderen.
Bereikbaarheid van de kerk
Door de ligging aan de Rheinuferpromenade is de Sint-Lambertuskerk eenvoudig te vinden. Ga je met het openbaar vervoer, neem dan de Stadtbahn of een tram naar station Heinrich-Heine-Allee. In ongeveer 10 minuten loop je daarna naar de Burgplatz (C) bij de Rijn vanaf waar je de toren van de kerk onmogelijk over het hoofd kunt zien.
Algemene informatie
- Naam in het Duits: Sankt Lambertus
- Adres: Stiftsplatz 7, Düsseldorf
- Openingstijden: maandag tot en met vrijdag van 10 tot 12, woensdag en vrijdag ook ‘s middags van 15 tot 17 geopend
- Toegangsprijs: de kerk is gratis toegankelijk
- Aanbevolen tijdsbestek: maximaal een uur
- Website: lambertuspfarre.de
Benieuwd wat er verder zoal in en rond Düsseldorf te zien valt? Kijk dan zeker eens naar mijn overzicht van alle bezienswaardigheden in de stad.
Met de trein naar Düsseldorf?
Met de hogesnelheidstrein ben je snel en comfortabel in Düsseldorf en hoef je niet op zoek naar een parkeerplaats. Prijzen beginnen vanaf €19 via NS International, waarbij op ieder station in Nederland opstappen!