Dagje uit naar het Aquazoo Löbbecke Museum

Een museum, een educatiecentrum en een aquarium in één: dat is het Aquazoo Löbbecke Museum in Düsseldorf. Hier vind je een grote verzameling vissen, reptielen, insecten en vogels. In de Aquazoo wonen meer dan 450 verschillende soorten dieren, waaronder pinguïns en papegaaiduikers. Kortom: een prima plek voor een interessant dagje uit.

Vissen ontbreken in de Aquazoo uiteraard niet

Vissen ontbreken in de Aquazoo uiteraard niet, foto door Juergen Goevert (CC BY-SA 3.0).

Milieusticker nodig?

Net als in veel andere Duitse steden, is een milieusticker verplicht als je Düsseldorf met de auto bezoekt. Als je de sticker nog niet hebt, dan kun je deze via dit bestelformulier aanvragen (hier voor Belgische bezoekers).

Wat is er te doen en te zien?

De Aquazoo is een interessante bezienswaardigheid voor dierenliefhebbers. Eigenlijk lijkt op deze plek alles rondom het dierenrijk samen te komen. Hoewel de naam Aquazoo je doet vermoeden dat het een dierentuin vol met zeedieren is, is het eigenlijk van alles wat. Je vindt hier dus niet alleen vissen, maar ook reptielen, insecten en vogels. Bezoekers ontdekken meer over het leven in de zee en leren ook meer over de evolutie van dieren, mineralen en van het ecosysteem.

De dierentuin heeft 25 themakamers verdeeld over 2000 vierkante meter waar meer dan 450 verschillende soorten dieren tentoongesteld worden. Er zijn in totaal ook meer dan 1400 natuurhistorische tentoonstellingen. Met zo’n 400.000 bezoekers per jaar, is het Aquazoo Löbbecke Museum veruit de meest bezochte bezienswaardigheid in Düsseldorf.

Secties in de Aquazoo

De dieren zijn per natuurlijke leefomgeving bij elkaar geplaatst. Zo zijn er afdelingen met zeedieren, zoetwaterdieren, dieren die in de tropen leven en reptielen en insecten. Wanneer je de Aquazoo binnenkomt, word je als eerste verwelkomd door een potvisskelet. Het is één van de compleetste skeletten van Europa. Aan je rechterhand vind je het verblijf van de papegaaiduikers. Overal om je heen hangen er borden, displays en aquaria die je informeren over de dieren die je ziet. Een van de hoogtepunten van de dierentuin is de octopus. Je ziet ‘m niet altijd even goed, maar als hij er is, kun je er bijzondere foto’s van maken.

Potvisskelet in de Aquazoo

Potvisskelet in de Aquazoo, foto door (CC BY-SA 4.0).

Het museumgedeelte biedt meer informatie over de oceaan en de bedreigingen waarmee de oceaan te maken krijgt. Dit is dan ook het educatiecentrum. Het Aquazoo Löbbecke Museum is daardoor niet alleen leuk, maar ook leerzaam. Voor kinderen is het een leuke ervaring en voor ouders een mooie manier om de kinderen wat bij te leren over welke dieren er op onze aarde leven.

Interactieve dieren

Wanneer we denken aan het woord interactief denken we al snel aan technologie, maar bij de Aquazoo slaat het op de dieren. Er worden dieren mee bedoeld die reageren op het gedrag van de bezoeker. De parelhoenkogelvis en de Nijlkogelvis staan daar bijvoorbeeld bekend om. Ook het pinguïnverblijf is een onderdeel van je bezoek aan de Aquazoo, dat je niet snel zult vergeten.

Meer dan alleen vissen

Meer dan alleen vissen, foto door Frank Vincentz (CC BY-SA 3.0).

Deze interactie met de dieren zorgt ervoor dat het hart van de liefhebber sneller zal kloppen. En dat is precies wat de Aquazoo nodig heeft. Met een bezoek aan deze plek, steun je namelijk de organisatie ook in haar projecten voor natuurbehoud. Daarbij valt te denken aan de introductie van de elft in de Rijn.

Geschiedenis van het Aquazoo Löbbecke Museum

Sinds 1987 is de Aquazoo een trekpleister voor Düsseldorf. De naam Löbbecke Museum verwijst naar Theodor Löbbecke. Hij was een bekende verzamelaar van onder meer zeeschelpen, waarmee hij de basis legde voor de natuurhistorische collectie. Deze collectie is rijk aan lettermateriaal voor allerhande weekdieren. Voorbeelden hiervan zijn de Angaria Ioebbeckei de Chicoreus Ioebbeckei.

Bereikbaarheid van het Aquazoo Löbbecke Museum

De Aquazoo niet ver van de beurs van Düsseldorf in het Nordpark, meteen naast de Japanischer Garden. Aquazoo heeft een eigen metrostation, Nordpark/Aquazoo, op lijnen U78 en U79 van de Stadtbahn van Düsseldorf. Wanneer je hier uitstapt, loop je vervolgens tussen twee grote standbeelden van paardentemmers door over een grote laan met populieren naar het museum.

De Aquazoo van buitenaf

De Aquazoo van buitenaf, foto door Stefan3345 (CC BY-SA 4.0).

Ben je met de auto, dan zul je waarschijnlijk aankomen via de A44 die ook langs het vliegveld en de beurs gaat. Verlaat deze bij Düsseldorf-Stockum en ga dan verder via de B8 en de Kaiserwerther Straße. Parkeren doe je vervolgens op Parkplatz Nordpark bij de ingang van het park. Vanaf hier kun je de Aquazoo reeds zien.

Algemene informatie

Heb je niet zoveel met dieren en wil je juist naar een meer gewoon museum met kunst en cultuur? Kijk dan eens naar mijn overzicht van musea in Düsseldorf.

Met de trein naar Düsseldorf?

Met de trein naar Düsseldorf

Met de hogesnelheidstrein ben je snel en comfortabel in Düsseldorf en hoef je niet op zoek naar een parkeerplaats. Prijzen beginnen vanaf €19 via NS International, waarbij op ieder station in Nederland opstappen!

Publicatiedatum: 15-09-2023. Laatst bijgewerkt op: