De Sint-Maximilianuskerk van Düsseldorf

Iedereen heeft natuurlijk wel eens een kerk bekeken, maar als je op reis gaat is het juist leuk bijzondere of mooie kerken te bezoeken. De Sint-Maximilianuskerk van Düsseldorf, in het Duits meestal Maxkirche genoemd, is een goed voorbeeld van een mooie kerk. Dankzij de goed bewaard gebleven barokke stijl is het een van de meest bezochte kerken van de stad. Ook het aangrenzende klooster staat nog overeind en is nu in gebruik als cultureel centrum.

De Maxkirche van de achterkant gezien

De Maxkirche van de achterkant gezien, foto Frank Vincentz (CC BY-SA 3.0)

Milieusticker nodig?

Net als in veel andere Duitse steden, is een milieusticker verplicht als je Düsseldorf met de auto bezoekt. Als je de sticker nog niet hebt, dan kun je deze via dit bestelformulier aanvragen (hier voor Belgische bezoekers).

Wat is er te doen en te zien?

De Sint-Maximilianuskerk is een typisch barokke kerk, wat zich uit in grote ramen, ui-vormige torenspitsen en veelvuldig gebruik van bossages. Toch is de kerk in eerste instantie lastig als kerk te herkennen. Door de nauwe omliggende straatjes en hoge muren, kun je de torens alleen van de achterkant goed zien. Het oude franciscaanse klooster waar de kerk ooit aan toebehoorde heeft al even hoge muren en staat er tegenaan gebouwd.

Het barokke interieur van de kerk

Het barokke interieur van de kerk, foto Maxplatz (CC BY-SA 3.0)

Eenmaal binnen is de Maxkirche wel goed als barokke kerk te herkennen. Denk dan aan zachte pastelkleuren, goudkleurige versieringen en erg veel franje. Het bijzondere aan de kerk is dat vrijwel het volledige interieur nog zo is als tijdens de bouw van de kerk in de 18e eeuw. Ook de banken, stoelen, de preekstoel en de standbeelden van heiligen komen nog uit deze tijd. De koorstoelen zijn alleen een eeuw ouder en werden overgenomen uit een vroegere kerk op deze locatie.

Het hoogtepunt van de bezienswaardigheden in de kerk is de Adlerpult. Dit is een prachtig bronzen beeld van een adelaar uit 1449. Het stond oorspronkelijk in de Dom van Altenberg en werd in de 18e eeuw overgeplaatst naar de Sint-Maximilianuskerk. De Adlerpult doet tegenwoordig dienst als lezenaar tijdens religieuze preken. Tot de andere bezienswaardigheden behoren de 14 grote schilderijen van kunstenaar Heinrich Nüttgens uit het begin van de 20e eeuw.

De Adlerpult is nog altijd in gebruik

De Adlerpult is nog altijd in gebruik, foto Kürschner

Tenslotte ook een vermelding waard is het orgel van de kerk. Hiermee werd al in 1753 begonnen door de Keulse orgelbouwer Ludwig. Afgezien van reparaties en kleine uitbreidingen, is dit orgel nog in authentieke staat bewaard gebleven. In de regio staat de Maxkirche verder bekend om de drukbezochte concerten met liturgische muziek. Wil je dit een keer bijwonen, lees dan hier meer.

Het Maxhaus

In het verleden hoorde bij de kerk ook een klooster. Hoewel het al ruim twee eeuwen niet meer door monniken bewoond wordt, staat dit Maxhaus nog altijd overeind. Vandaag de dag is het in gebruik als een cultureel centrum voor de katholieke inwoners van Düsseldorf. In de kelder van het gebouw kun je als toerist ook een permanente tentoonstelling bezoeken. Hier leer je meer over het voormalige klooster, over de kerk en over het verleden van de franciscaanse monniken in de stad.

Geschiedenis van de Sint-Maximilianuskerk

Zoals hierboven al genoemd, begon de geschiedenis van de kerk met de komst van franciscaanse monniken naar Düsseldorf. Dit was in 1651. Met behulp van donaties werd enkele jaren daarna begonnen met de bouw van het huidige klooster. Hierbij hoorde een kleine kerk, die later echter door bodemverzakkingen beschadigd raakte. Een nieuwe, grotere kerk volgde tussen 1735 en 1737 in de toen populaire barokke stijl. Dit is de Sint-Maximilianuskerk zoals je die nog altijd kunt bekijken.

Het oude klooster met links de kerk

Het oude klooster met links de kerk, foto Frank Vincentz (CC BY-SA 3.0)

Een belangrijke gebeurtenis was de Duitse Secularisatie van 1803. In dit jaar werd het bezit van de kerk op grote schaal onteigent. Veel kloosters werden afgebroken. In Düsseldorf wist een protest van de bevolking dit gelukkig te voorkomen, maar wel moesten de franciscaanse monniken vertrekken. Het klooster werd in gebruik genomen als school, die later onder meer door de Duitse schrijver Heinrich Heine bezocht werd. De kerk ging verder als tweede parochiekerk van de stad Düsseldorf.

Voorstelling in het Maxhaus

Voorstelling in het Maxhaus, foto Thomas Jung (CC BY-SA 3.0)

Een laatste grote verandering volgde aan het begin van deze eeuw. Van 2000 tot 2006 werd het voormalige klooster omgebouwd tot een cultureel centrum. Onder meer het binnenhof werd overdekt. In het centrum wordt nu weer veel aandacht gegeven aan het franciscaanse verleden van Düsseldorf. De kerk zelf is niet veel veranderd en is nog altijd in gebruik als parochiekerk.

Bereikbaarheid van de kerk

De Sint-Maximilianuskerk is te vinden vlakbij de Alter Hafen, tussen de Carlsplatz en de promenade langs de Rijn in. Ben je met het openbaar vervoer, dan ligt station Heinrich-Heine-Allee waar bijna alle lijnen van de Stadtbahn stoppen voor de hand. Loop vanaf hier langs het Carsch-Haus de Wallstraße in. Dit is een voetgangerszone die je kunt volgen totdat je pal voor de kerk staat. Met de auto in Düsseldorf? Dan kun je parkeren bij parkeergarages Carlsplatz en Rheinufer. Een milieusticker is verplicht in Düsseldorf.

Algemene informatie

Behalve de Sint-Maximilianuskerk is ook de Sint-Lambertuskerk een mooie kerk om te bezoeken. Kijk hier voor een volledig overzicht van de bezienswaardigheden.

Met de trein naar Düsseldorf?

Met de trein naar Düsseldorf

Met de hogesnelheidstrein ben je snel en comfortabel in Düsseldorf en hoef je niet op zoek naar een parkeerplaats. Prijzen beginnen vanaf €19 via NS International, waarbij op ieder station in Nederland opstappen!

Publicatiedatum: 16-11-2018. Laatst bijgewerkt op: