Het Altes Rathaus van Düsseldorf

Wanneer je in Düsseldorf bent, moet je zeker het oude stadhuis oftewel het Altes Rathaus eens bekijken. Het gebouw staat er al sinds 1570. Liefhebbers van de Renaissancestijl zullen hier hun hart ophalen. Wat is er zo bijzonder aan het Altes Rathaus?

Het Altes Rathaus van Düsseldorf

Het Altes Rathaus van Düsseldorf, foto door Helmlechner (CC BY-SA 3.0).

Milieusticker nodig?

Net als in veel andere Duitse steden, is een milieusticker verplicht als je Düsseldorf met de auto bezoekt. Als je de sticker nog niet hebt, dan kun je deze via dit bestelformulier aanvragen (hier voor Belgische bezoekers).

Wat is er te doen en te zien?

Het Altes Rathaus vertelt je veel over de geschiedenis van de stad. Zo leer je onder meer over een van de belangrijkste personen van Düsseldorf.

Renaissancestijl

Het oude stadhuis is gebouwd in de renaissancestijl. Dat is niet verwonderlijk: het niet meer bewaard gebleven kasteel van Düsseldorf uit dezelfde periode werd ook in deze stijl gebouwd. Stilistisch leken ze dan ook behoorlijk op elkaar. Zo heeft het oude stadhuis twee gebogen gevels en een achtkantige trappentoren. Deze telt vijf verdiepingen.

Oorspronkelijk was het gebouw ongepleisterd. Men was spaarzaam met het gebruik van steen, waardoor het leek op de herenhuizen in Holland en België. Wanneer je een foto van het stadhuis van Kalkar en het huis Mehrum ernaast legt, zul je ook de gelijkenissen met deze gebouwen zien.

Gratis rondleiding

Wil je eens binnenkijken, dan kun je het best terecht op een woensdag. Vanaf 15.00 word je gratis rondgeleid. Boven de deur hangt een beeld van vrouwe Justitia. Je ziet bij binnenkomst ook het merkteken Hochwassermarke. Deze herinnert aan de rampzalige overstroming in 1784. In het oudste deel van het stadhuis vind je vandaag de dag administratieve en financiële diensten van het stadsbestuur.

Standbeelden van Jan Wellem

Op het plein voor het Altes Rathaus staat een ruiterstandbeeld van keurvorst Johann Wilhelm (Jan Wellem) von Pfalz-Neuberg (1658-1716). Het is een beeld van de hand van kunstenaar Gabriel de Grupello. Jan Wellem woonde in het tegen het Rathaus aangebouwde huis. Vandaag de dag is dit huis onderdeel van het stadhuis. Het doet dienst als raadszaal en balzaal voor feestelijke gebeurtenissen.

Het standbeeld van Jan Wellem

Het standbeeld van Jan Wellem, foto door Kürschner.

Keurvorst Jan Wellem was belangrijk voor de opgang van Düsseldorf. Onder zijn bewind werden er kerken en kloosters gebouwd. Ook zorgde hij voor straatverlichting in de stad. De economische bloei van de stad was vooral aan hem te danken.

De gietjongen

Vlakbij het huis van Jan Wellem staat het beeld van een leerling van Grupello. Volgens de legende zamelde de jongen zilveren lepeltjes in bij de inwoners van Düsseldorf. Hij gebruikte die lepeltjes om het beeld van Jan Wellem te kunnen gieten. Dat was nodig, omdat er in die tijd tekort was aan metaal. Of de legende klopt, is nog altijd onduidelijk.

Kerstmarkt

Kerstmarkt op de Marktplatz

Kerstmarkt op de Marktplatz, foto © Düsseldorf Tourismus GmbH.

Rond de kersttijd is het gehele plein waaraan het oude stadhuis ligt, ondergedompeld in een magische sfeer. Veel burgers uit Düsseldorf en toeristen komen dan bijeen voor de kerstmarkt. Er staan dan verschillende kraampjes. Natuurlijk mag het drinken van echte Duitse glühwein niet ontbreken. De kerstmarkt opent meestal vanaf het eind van november. Een paar dagen voor kerst wordt de markt weer afgebroken. Lees meer in mijn artikel over de kerstmarkt van Düsseldorf.

Geschiedenis van het Altes Rathaus

Het Altes Rathaus werd gebouwd tussen 1570 en 1573. Het moest in die tijd dienst doen als een ontmoetingsplaats voor burgemeesters, wethouders en het stadsbestuur. Ook zaten er kantoren. Tot 1806 ontving men hier ook de landgoederen van de hertogdommen Jülich-Berg.

Aquarel van het oude stadhuis uit 1791.

Aquarel van het oude stadhuis uit 1791, door Thomas Rowlandson.

Het bouwen van het stadhuis ging niet zonder slag of stoot. De stad had grote moeite om geld bij elkaar te krijgen voor de bouw ervan. Daarom moest de gemeente verschillende keren bij de vorst om hulp vragen.

Bereikbaarheid van het Altes Rathaus

Het Altes Rathaus ligt in het oude gedeelte van de stad Düsseldorf. Met de tram of de Stadtbahn kun je eerst naar de Heinrich-Heine-Platz reizen. Vanaf daar loop je vervolgens in enkele minuten via de Bolkerstraße of de Flinger Straße naar de Marktplatz. Het Altes Rathaus ligt aan de noordelijke zijde van dit plein.

Ben je met de auto, dan parkeer je het beste in de parkeergarage onder de Rheinufer. Vanaf hier loop je in enkele minuten naar het Altes Rathaus. Denk er wel aan dat een milieusticker verplicht is in Düsseldorf.

Algemene informatie

Met de trein naar Düsseldorf?

Met de trein naar Düsseldorf

Met de hogesnelheidstrein ben je snel en comfortabel in Düsseldorf en hoef je niet op zoek naar een parkeerplaats. Prijzen beginnen vanaf €19 via NS International, waarbij op ieder station in Nederland opstappen!

Publicatiedatum: 27-02-2024. Laatst bijgewerkt op: