De kerstmarkten van Düsseldorf (bijgewerkt 2021)

Düsseldorf is een gezellige stad. Aan het einde van het jaar gaat dat dubbel op, want in deze periode worden de kerstmarkten gehouden. Op zeven verschillende locaties in de stad vind je dan prachtige sfeerverlichting, nostalgische kraampjes en lekker eten en drinken. Ook kun je deze weken prima kerstinkopen doen. In 2021 vallen de kerstmarkten van 18 november tot en met 30 december.

Informatie met betrekking tot de coronacrisis

De kerstmarkten van Düsseldorf gaan in 2021 door, maar wel geldt het 2G-beleid. Alleen wanneer je volledig gevaccineerd of genezen bent, heb je toegang tot de kerstmarkten. Je Nederlandse of Belgische QR-code is gewoon geldig.

Op de kerstmarkt van Düsseldorf

Op de kerstmarkt van Düsseldorf, foto door Supercarwaar (CC BY-SA 4.0)

Milieusticker nodig?

Net als in veel andere Duitse steden, is een milieusticker verplicht als je Düsseldorf met de auto bezoekt. Als je de sticker nog niet hebt, dan kun je deze via dit bestelformulier aanvragen (hier voor Belgische bezoekers).

Wat is er te doen en te zien?

Hoewel de kerstmarkten van Düsseldorf bekend staan om de gezelligheid, kun je er ook veel leuke dingen kopen. Elk van de honderden kraampjes heeft zijn eigen specialiteit. Denk bijvoorbeeld aan warme, zelfgebreide mutsen, handschoenen en sjaals, maar ook aan handgemaakt houten speelgoed, poppen en decoraties voor in huis. Kerstdecoraties zoals pieken, sterren, kaarsen en kerstbomen ontbreken ook niet. Verder kun je verspreid door de stad kleine optredens van muzikanten en toneelspelers bekijken.

Een draaimolen op de kerstmarkt van Düsseldorf

Een draaimolen op de kerstmarkt van Düsseldorf, foto door Christian Bortes (CC BY 3.0)

Voor kinderen is er op de kerstmarkten tevens veel te doen. Op een aantal locaties in Düsseldorf vind je historische draaimolens of kun je een ritje maken in een paardenkoets. De schaatsbaan op de Jan-Wellem-Platz is een andere aanrader. Niet op een kerstmarkt maar wel goed te aflopen is het reuzenrad op de Burgplatz langs de rivier de Rijn. Vanuit de gondels heb je een mooi uitzicht.

Eten en drinken op de kerstmarkt

Wat een bezoek aan de kerstmarkten extra leuk maakt is dat je volop keuze hebt uit lekkernijen die je alleen in deze periode kunt kopen. Denk aan Lebkuchen die lijkt op de Nederlandse taaitaai, of Spekulatius wat natuurlijk een soort speculaas is. Suikerbrood, kerststollen, kerstchocola en geroosterde kastanjes zijn andere lekkere hapjes. Typisch Duitse braadworsten en curryworsten ontbreken uiteraard niet. Spoel het weg met bier, warme chocolademelk of heerlijke Glühwein.

Wanneer worden de kerstmarkten gehouden?

De kerstmarkten van Düsseldorf worden ieder jaar van eind november tot net na kerst gehouden. In 2021 valt het van 18 november tot 30 december, waarbij de markten op 21 en 25 december gesloten zijn. Op de overige dagen gaan de kraampjes elke dag rond 11:00 uur open en sluiten net na 20:00 uur. Op vrijdag en zaterdag sluiten ze een uur later, dus om 21:00 uur. Let er wel op dat dit algemene richtlijnen zijn. Sommige kraampjes kunnen later openen of sluiten.

Ook de vele winkels in de binnenstad van Düsseldorf sluiten tijdens in december later dan normaal. Zo zijn de meeste winkels van maandag tot en met zaterdag geopend tot 20:00 en de grote warenhuizen vaak zelfs tot 21:00 uur.

Het reuzenrad is leuk voor kinderen

Het reuzenrad is leuk voor kinderen, foto door Supercarwaar (CC BY-SA 4.0)

Tenslotte zijn er nog enkele attracties met afwijkende openingstijden. Dit zijn de ijsbaan op de Jan-Wellem-Platz en het reuzenrad op de Burgplatz. Deze sluiten dagelijks om respectievelijk 22:00 en 21:00 uur. Bovendien blijven beide attracties tot begin januari staan.

Waar in Düsseldorf vind je de kerstmarkten?

De zeven kerstmarkten van Düsseldorf worden allemaal in het centrum bij elkaar in de buurt gehouden. Hieronder heb ik ze voor je op een kaart aangegeven. Ben je met de trein, dan raad ik aan vanaf het hoofdstation de Stadtbahn te nemen naar station Heinrich-Heine-Allee (A op de kaart). Vanaf hier kun je alle kerstmarkten aflopen en iedere drie minuten gaat er een ondergrondse trein. Kijk voor meer informatie even naar mijn artikel over het openbaar vervoer van Düsseldorf. Ben je met de auto? Lees dan dit artikel over parkeren in de stad.

kaart: locatie kerstmarkten in Düsseldorf

Legenda: 1. Marktplatz, 2. Flinger Straße, 3. Heinrich-Heine-Platz, 4. Stadtbrückchen, 5. Schadowplatz, 6. Jan-Wellem-Platz en 7. Schadowstraße.

Ook buiten het centrum van Düsseldorf worden kerstmarkten georganiseerd, bijvoorbeeld bij Schloss Benrath. Dit soort kerstmarkten zijn de moeite waard als je enkele dagen in Düsseldorf overnacht en meer tijd hebt. Omdat het niet lukt alle kerstmarkten te beschrijven, beperk ik met in dit artikel tot de grote kerstmarkten die je in de binnenstad vindt. Ik beschrijf ze stuk voor stuk voor je. De nummering komt overeen met de nummers op de kaart.

1. Kerstmarkt Marktplatz

De kerstmarkt op de Marktplatz is een van de gezelligste van Düsseldorf. De meer dan 30 kraampjes staan hier rond het standbeeld van keurvorst Jan Wellem. Ze zijn in dezelfde stijl en kleuren ontworpen als het historische raadhuis, dat ook aan dit plein te vinden is. Je kunt er terecht voor lekker eten en drinken, maar ook voor hoeden, vogelhuisjes, sokken en handschoenen. Bovendien vertonen houtsnijders, glasblazers, schilders en andere ambachtslieden hier iedere dag hun vaardigheden.

Kraampjes rond het standbeeld van Jan Wellem

Kraampjes rond het standbeeld van Jan Wellem, foto door Supercarwaar (CC BY-SA 4.0)

Voor kinderen leuk is de bijna honderd jaar oude draaimolen. Wil je ze een nog grotere attractie laten beleven? Neem ze dan even mee naar de Burgplatz aan de rivier dat net ten noorden van deze kerstmarkt ligt. Op dit plein staat een groot reuzenrad met een geweldig uitzicht over Düsseldorf.

Hoe te bereiken? – Volg vanaf station Heinrich-Heine-Allee de Flinger Straße. Na 300 meter kom je dan bij de Marktstraße waar je rechts afslaat.

2. Kerstmarkt Flinger Straße

De kerstmarkt aan de Flinger Straße sluit bijna op die op de Marktplatz aan en is iets kleiner. Deze kerstmarkt staat vooral bekend om de grote Glühweinpyramide en de kraampjes waar je heerlijke wafels kunt kopen. Doordat de Flinger Straße een van belangrijkste winkelstraten van Düsseldorf is, kun je een bezoek prima combineren met shoppen. Ook de vele winkels dragen dankzij uitbundige versieringen en kortingen bij aan de gezellige kerstsfeer.

Hoe te bereiken? – Loop vanaf de Marktplatz via de Marktstraße terug naar de Flinger Straße. Vanaf station Heinrich-Heine-Allee kun je simpelweg de Flinger Straße (een voetgangerszone) richting de rivier volgen.

3. Kerstmarkt Heinrich-Heine-Platz

De Engelenmarkt op de Heinrich-Heine-Platz

De Engelenmarkt op de Heinrich-Heine-Platz, foto door La Citta Vita (CC BY-SA 2.0)

Weer een wat grotere kerstmarkt is die op de Heinrich-Heine-Platz, net voor het prachtige Carsch-Haus. Deze kerstmarkt staat in het teken van engelen. De kraampjes zijn daarom behalve met honderden lichtjes ook versierd met gouden engeltjes. Je koopt er nostalgische souvenirs, kerstversieringen en andere ambachtelijke voorwerpen. Verder kun je bij het muziekpaviljoen genietend van Glühwein of warme chocolademelk even lekker opwarmen voordat je de overige kerstmarkten van de stad gaat ontdekken.

Hoe te bereiken? – Je vindt de kerstmarkt op de Heinrich-Heine-Platz meteen bij het verlaten van het station Heinrich-Heine-Allee aan je linkerkant.

4. Kerstmarkt Stadtbrückchen

Ook weer op loopafstand ligt de kerstmarkt bij het Stadtbrückchen op de binnenplaats van het Wilhelm-Marx-Haus. Deze is door met sneeuw bedekte kraampjes en verlichting in de vorm van kristallen en sterren vooral ‘s avonds de moeite van het bezoeken waard. In totaal gaat het om 25 kraampjes waar je heerlijke koek en taart, maar ook sieraden, woonaccessoires, speelgoed en veel soorten speciaalbier kunt kopen. Voor kleine kinderen is er een draaimolen.

Hoe te bereiken? – de kerstmarkt bij het Stadtbrückchen bereikt je eenvoudig vanaf de Heinrich-Heine-Platz. Je kunt via een kleine passage door het Wilhelm-Marx-Haus heen om het plein te bereiken.

5. Kerstmarkt op de Schadowplatz

De met een toegangspoort van maretaken versierde kerstmarkt op de Schadowplatz kent weer een heel andere stijl. De kraampjes zien er namelijk uit als Scandinavische sneeuwhutten. In plaats van Noorse of Zweedse lekkernijen kun je er vreemd genoeg juist terecht voor Nederlandse poffertjes en Hongaarse kersthapjes. Ook op deze kerstmarkt vind je weer een draaimolen voor kinderen en kun je er leuke, zelfgemaakte hoeden, sjaals en handschoenen kopen.

Scandinavische sneeuwhutten bij de Kö-Bogen

Scandinavische sneeuwhutten bij de Kö-Bogen, foto door La Citta Vita (CC BY-SA 2.0)

De Schadowplatz bevindt zich tussen twee van de grootste winkelcomplexen van Düsseldorf, namelijk de Kö-Bogen ten noorden en de Schadow-Arkaden ten zuiden van het plein. Wil je winkelen, kerstversieringen bekijken of gewoon even de kou ontvluchten, ga dan ook even naar binnen.

Hoe te bereiken? – volg vanaf station Heinrich-Heine-Allee de Theodor-Körner-Straße en je loopt zo via de Schadowstraße naar het plein tussen de beide winkelcentra in.

6. Kerstmarkt op de Jan-Wellem-Platz

Meteen in de buurt maar dan bij het oostelijke uiteinde van de Kö-Bogen, vind je de kerstmarkt op de Jan-Wellem-Platz. Dit is de locatie van enkele belangrijke festiviteiten. Erg leuk voor jong en oud is de grote ijsbaan die dagelijks van 11:00 tot 22:00 geopend is. Voor slechts €3 huur je een paar schaatsen. Naast de schaatsbaan staat een interessante Tiroolse berghut met heerlijke lekkernijen uit Oostenrijk. Op vrijdag- en zaterdagavond worden hier optredens door DJ’s gehouden, terwijl de zondag is weggelegd voor muziekoptredens voor gezinnen.

De ijsbaan op de Jan-Wellem-Platz

De ijsbaan op de Jan-Wellem-Platz, foto door XTRAICE Synthetic Ice Rinks (CC BY 2.0)

Uiteraard ontbreken ook de kraampjes met mutsen, sjaals, gebraden aardappelen en lekker verse krakelingen niet. Bezoek je de kerstmarkt in 2016, bezoek dan ook even de promotiestand van de Tour de France. In 2017 begint de beroemde wielerronde namelijk hier op de Jan-Wellem-Platz.

Hoe te bereiken? – loop vanaf de Schadowplatz verder richting de Berliner Allee en je bent zo op de Jan-Wellem-Platz.

7. Kerstmarkt Schadowstraße

De laatste grote kerstmarkt van Düsseldorf is erg langgerekt en volgt de winkels langs de Schadowstraße. Hoewel je ook hier speelgoed en prachtige versieringen kunt krijgen, zijn de meeste kraampjes een aanvulling op de winkels. Je kunt er lekkere wafels, pannenkoeken en Italiaanse hapjes kopen. Dit maakt het een prima kerstmarkt om mee af te sluiten voordat je terug naar je hotel, auto of het treinstation gaat.

Hoe te bereiken? – volg vanaf de Jan-Wellem-Platz de Schadowstraße richting het oosten. Dat is in de tegenovergestelde richting van de Kö-Bogen.

Je bezoek aan Düsseldorf organiseren

Hoewel er vanuit Nederland en België talloze georganiseerde reizen naar de Duitse kerstmarkten vertrekken, is een bezoek prima zelf te regelen. Ik geef je hieronder nog een aantal tips.

Met de auto of met de trein?

Met de eigen auto naar Düsseldorf ben je natuurlijk het meest flexibel. Je beslist bijvoorbeeld eenvoudig wanneer je eerder of later terug naar huis wilt. Wel iets om rekening mee te houden is dat parkeren vooral tijdens de weekenden lastig is. Ik raad je aan eerst mijn artikel over parkeren in Düsseldorf door te lezen. Verder is Düsseldorf een van de Duitse steden waar een milieusticker verplicht is. Hoe je deze kunt bestellen lees je in dit artikel.

Met de ICE onderweg naar Düsseldorf

Met de ICE onderweg naar Düsseldorf, foto door Rob Dammers (CC BY 2.0)

In plaats van met de auto kun je ook de trein nemen. Het voordeel is dat je in het centrum van de stad aankomt en zo doorloopt naar de kerstmarkten. Bovendien is een treinkaartje met de ICE, oftewel de Duitse hogesnelheidstrein, niet duur als je van tevoren reserveert. De reis binnen Nederland zit bij de prijs inbegrepen. Meer informatie lees je op de website van NS International.

Een hotel reserveren

Woon je niet ver van de Duitse grens, dan is dezelfde dag heen en terug prima te doen. Woon je verder weg of wil je de kerstmarkt ‘s avonds met alle sierverlichting aan bekijken, dan raad ik aan één nacht in de stad te overnachten. Reserveer je hotel ruim van tevoren zodat je niet teveel betaalt. Een dienst als Booking.com (Düsseldorf al ingevuld) waarbij je betaalt na aankomst is aan te bevelen.

Met de trein naar Düsseldorf?

Met de trein naar Düsseldorf

Met de hogesnelheidstrein ben je snel en comfortabel in Düsseldorf en hoef je niet op zoek naar een parkeerplaats. Prijzen beginnen vanaf €19 via NS International, waarbij op ieder station in Nederland opstappen!

Publicatiedatum: 31-01-2017. Laatst bijgewerkt op: