De kerstmarkten van Düsseldorf (bijgewerkt 2023)

Düsseldorf is een gezellige stad. Aan het einde van het jaar gaat dat dubbel op, want in deze periode worden de kerstmarkten gehouden. Op zeven verschillende locaties in de stad vind je dan prachtige sfeerverlichting, nostalgische kraampjes en lekker eten en drinken. Ook kun je deze weken prima kerstinkopen doen. In 2023 vallen de kerstmarkten van 23 november tot en met 30 december.

Kerstmarkt op de Marktplatz

Kerstmarkt op de Marktplatz, foto © Düsseldorf Tourismus GmbH.

Milieusticker nodig?

Net als in veel andere Duitse steden, is een milieusticker verplicht als je Düsseldorf met de auto bezoekt. Als je de sticker nog niet hebt, dan kun je deze via dit bestelformulier aanvragen (hier voor Belgische bezoekers).

Wat is er te doen en te zien?

Hoewel de kerstmarkten van Düsseldorf bekend staan om de gezelligheid, kun je er ook veel leuke dingen kopen. Elk van de honderden kraampjes heeft zijn eigen specialiteit. Denk bijvoorbeeld aan warme, zelfgebreide mutsen, handschoenen en sjaals, maar ook aan handgemaakt houten speelgoed, poppen en decoraties voor in huis. Kerstdecoraties zoals pieken, sterren, kaarsen en kerstbomen ontbreken ook niet. Verder kun je verspreid door de stad kleine optredens van muzikanten en toneelspelers bekijken.

Draaimolen op de Corneliusplatz

Draaimolen op de Corneliusplatz, foto © Düsseldorf Tourismus GmbH.

Voor kinderen is er op de kerstmarkten tevens veel te doen. Op een aantal locaties in Düsseldorf vind je historische draaimolens of kun je een ritje maken in een paardenkoets. De schaatsbaan op de Corneliusplatz (voorheen te vinden op de Jan-Wellem-Platz) is een andere aanrader. Niet op een kerstmarkt maar wel goed te aflopen is het reuzenrad op de Burgplatz langs de rivier de Rijn. Vanuit de gondels heb je een mooi uitzicht.

Eten en drinken op de kerstmarkt

Wat een bezoek aan de kerstmarkten extra leuk maakt is dat je volop keuze hebt uit lekkernijen die je alleen in deze periode kunt kopen. Denk aan Lebkuchen die lijkt op de Nederlandse taaitaai, of Spekulatius wat natuurlijk een soort speculaas is. Suikerbrood, kerststollen, kerstchocola en geroosterde kastanjes zijn andere lekkere hapjes. Typisch Duitse braadworsten en curryworsten ontbreken uiteraard niet. Spoel het weg met bier, warme chocolademelk of heerlijke Glühwein.

Wanneer worden de kerstmarkten gehouden?

De kerstmarkten van Düsseldorf worden ieder jaar van eind november tot net na kerst gehouden. In 2023 valt het van 23 november tot 30 december, waarbij de markten op 26 november en op 25 december gesloten zijn. Op de overige dagen gaan de kraampjes elke dag rond 11:00 uur open en sluiten net na 20:00 uur. Op vrijdag en zaterdag sluiten ze een uur later, dus om 21:00 uur. Let er wel op dat dit algemene richtlijnen zijn. Sommige kraampjes kunnen later openen of sluiten.

Ook de vele winkels in de binnenstad van Düsseldorf sluiten tijdens in december later dan normaal. Zo zijn de meeste winkels van maandag tot en met zaterdag geopend tot 20:00 en de grote warenhuizen vaak zelfs tot 21:00 uur.

Het reuzenrad is leuk voor kinderen

Het reuzenrad is leuk voor kinderen, foto door Supercarwaar (CC BY-SA 4.0)

Tenslotte zijn er nog enkele attracties met afwijkende openingstijden. Dit zijn de ijsbaan op de Corneliusplatz en het reuzenrad op de Burgplatz. Deze sluiten dagelijks om respectievelijk 22:00 en 21:00 uur. Bovendien blijven beide attracties tot begin januari staan.

Waar in Düsseldorf vind je de kerstmarkten?

De zeven kerstmarkten van Düsseldorf worden allemaal in het centrum bij elkaar in de buurt gehouden. Hieronder heb ik ze voor je op een kaart aangegeven. Ben je met de trein, dan raad ik aan vanaf het hoofdstation de Stadtbahn te nemen naar station Heinrich-Heine-Allee (A op de kaart). Vanaf hier kun je alle kerstmarkten aflopen en iedere drie minuten gaat er een ondergrondse trein. Kijk voor meer informatie even naar mijn artikel over het openbaar vervoer van Düsseldorf. Ben je met de auto? Lees dan dit artikel over parkeren in de stad.

kaart: locatie kerstmarkten in Düsseldorf

Legenda: 1. Marktplatz, 2. Flinger Straße, 3. Königsallee, 4. Kö-Bogen I, 5. Kö-Bogen II, 6. Schadowplatz en 7. Schadowstraße.

Ook buiten het centrum van Düsseldorf worden kerstmarkten georganiseerd, bijvoorbeeld bij Schloss Benrath. Dit soort kerstmarkten zijn de moeite waard als je enkele dagen in Düsseldorf overnacht en meer tijd hebt. Omdat het niet lukt alle kerstmarkten te beschrijven, beperk ik met in dit artikel tot de grote kerstmarkten die je in de binnenstad vindt. Ik beschrijf ze stuk voor stuk voor je. De nummering komt overeen met de nummers op de kaart.

1. Kerstmarkt Marktplatz

De kerstmarkt op de Marktplatz is een van de gezelligste van Düsseldorf. De meer dan 30 kraampjes staan hier rond het standbeeld van keurvorst Jan Wellem. Ze zijn in dezelfde stijl en kleuren ontworpen als het historische stadhuis, dat ook aan dit plein te vinden is. Je kunt er terecht voor lekker eten en drinken, maar ook voor hoeden, vogelhuisjes, sokken en handschoenen. Bovendien vertonen houtsnijders, glasblazers, schilders en andere ambachtslieden hier iedere dag hun vaardigheden.

Kraampjes rond het standbeeld van Jan Wellem

Kraampjes rond het standbeeld van Jan Wellem, foto door Supercarwaar (CC BY-SA 4.0)

Voor kinderen leuk is de bijna honderd jaar oude draaimolen. Wil je ze een nog grotere attractie laten beleven? Neem ze dan even mee naar de Burgplatz aan de rivier dat net ten noorden van deze kerstmarkt ligt. Op dit plein staat een groot reuzenrad met een geweldig uitzicht over Düsseldorf.

Hoe te bereiken? – Volg vanaf station Heinrich-Heine-Allee de Flinger Straße. Na 300 meter kom je dan bij de Marktstraße waar je rechts afslaat.

2. Kerstmarkt Flinger Straße

De kerstmarkt aan de Flinger Straße sluit bijna op die op de Marktplatz aan en is iets kleiner. Deze kerstmarkt staat vooral bekend om de grote Glühweinpyramide en de kraampjes waar je heerlijke wafels kunt kopen. Doordat de Flinger Straße een van belangrijkste winkelstraten van Düsseldorf is, kun je een bezoek prima combineren met shoppen. Ook de vele winkels dragen dankzij uitbundige versieringen en kortingen bij aan de gezellige kerstsfeer.

Hoe te bereiken? – Loop vanaf de Marktplatz via de Marktstraße terug naar de Flinger Straße. Vanaf station Heinrich-Heine-Allee kun je simpelweg de Flinger Straße (een voetgangerszone) richting de rivier volgen.

3. Kerstmarkt Königsallee

Nieuw in vergelijking met vorige jaren is de kerstmarkt aan de Königsallee, in het deel tussen de Schadowstraße en de Königstraße. Je vindt hier een twintigtal kraampjes. Hoewel de markt daarmee minder groot is dan de meeste andere kerstmarkten van Düsseldorf, wordt dit weer gecompenseerd door Kö on Ice. Dit is de grote schaatsbaan op de Corneliusplatz direct aansluitend op dit deel van de Königsallee.

De Lichterdom

De Lichterdom, foto © Düsseldorf Tourismus GmbH.

Iets zuidelijker, bij de Benrather Straße, vind je de Lichterdom. Dit zijn twee 40 meter lange en 15 meter hoge, van 3500 kerstlampen voorziene bogen over de brug. Vooral ‘s avonds ziet dit er mooi uit.

Hoe te bereiken? – Vanaf station Heinrich-Heine-Allee volg je de Theodor-Körner-Straße naar het oosten. Na 100 meter bereik je de Königsallee en de Corneliusplatz.

4. Kerstmarkt Kö-Bogen I

Twee andere kerstmarkten bevinden zich bij de Kö-Bogen, een groot winkel- en kantorencomplex tussen de Königsallee en de Hofgarten in. Bij de Kö-Bogen I, het deel van het complex dat enkele jaren geleden voltooid werd, vind je enkele tientallen kraampjes langs het water. De nadruk ligt hier vooral op lekkernijen.

Kerst bij de Kö-Bogen I

Kerst bij de Kö-Bogen I, foto door Gustav Sommer (CC BY 2.0).

Hoe te bereiken? – Loop vanaf de Corneliusplatz naar het noordoosten. Je vindt de kerstmarkt ten noorden van het grote, moderne winkelcomplex. Station Schadowstraße ligt aan de andere kant van het gebouw.

5. Kerstmarkt Kö-Bogen II

Het tweede deel van de Kö-Bogen is ook grotendeels af en kent sindskort een eigen kleine kerstmarkt. De markt wordt gehouden op de Gustaf-Gründgens-Platz, die tussen het moderne theater en een van de gebouwen van Kö-Bogen II in ligt. Dit laatste gebouw is vooral speciaal doordat het dak en de schuin oplopende muren volledig beplant zijn met haagbeuken. De kerstmarkt is vrij klein, maar kent ook een draaimolen en is vooral leuk door de locatie.

Hoe te bereiken? – Volg vanaf Kö-Bogen I de voetgangerszone naar het oosten. Steek het spoor over en loop dan naar het met bomen beplante gebouw, dit kan niet missen. Station Schadowstraße ligt meteen naast Kö-Bogen II.

6. Kerstmarkt op de Schadowplatz

De met een toegangspoort van maretaken versierde kerstmarkt op de Schadowplatz kent weer een heel andere stijl. De kraampjes zien er namelijk uit als Scandinavische sneeuwhutten. In plaats van Noorse of Zweedse lekkernijen kun je er vreemd genoeg juist terecht voor Nederlandse poffertjes en Hongaarse kersthapjes. Ook op deze kerstmarkt vind je weer een draaimolen voor kinderen en kun je er leuke, zelfgemaakte hoeden, sjaals en handschoenen kopen.

Scandinavische sneeuwhutten bij de Kö-Bogen

Scandinavische sneeuwhutten bij de Kö-Bogen, foto door La Citta Vita (CC BY-SA 2.0)

De Schadowplatz bevindt zich tussen twee van de grootste winkelcomplexen van Düsseldorf, namelijk de Kö-Bogen ten noorden en de Schadow-Arkaden ten zuiden van het plein. Wil je winkelen, kerstversieringen bekijken of gewoon even de kou ontvluchten, ga dan ook even naar binnen.

Hoe te bereiken? – volg vanaf station Heinrich-Heine-Allee de Theodor-Körner-Straße en je loopt zo via de Schadowstraße naar het plein tussen de beide winkelcentra in.

7. Kerstmarkt Schadowstraße

De laatste grote kerstmarkt van Düsseldorf is erg langgerekt en volgt de winkels langs de Schadowstraße. Hoewel je ook hier speelgoed en prachtige versieringen kunt krijgen, zijn de meeste kraampjes een aanvulling op de winkels. Je kunt er lekkere wafels, pannenkoeken en Italiaanse hapjes kopen. Dit maakt het een prima kerstmarkt om mee af te sluiten voordat je terug naar je hotel, auto of het treinstation gaat.

Hoe te bereiken? – volg vanaf de Jan-Wellem-Platz de Schadowstraße richting het oosten. Dat is in de tegenovergestelde richting van de Kö-Bogen.

Je bezoek aan Düsseldorf organiseren

Hoewel er vanuit Nederland en België talloze georganiseerde reizen naar de Duitse kerstmarkten vertrekken, is een bezoek prima zelf te regelen. Ik geef je hieronder nog een aantal tips.

Met de auto of met de trein?

Met de eigen auto naar Düsseldorf ben je natuurlijk het meest flexibel. Je beslist bijvoorbeeld eenvoudig wanneer je eerder of later terug naar huis wilt. Wel iets om rekening mee te houden is dat parkeren vooral tijdens de weekenden lastig is. Ik raad je aan eerst mijn artikel over parkeren in Düsseldorf door te lezen. Verder is Düsseldorf een van de Duitse steden waar een milieusticker verplicht is. Hoe je deze kunt bestellen lees je in dit artikel.

Met de ICE onderweg naar Düsseldorf

Met de ICE onderweg naar Düsseldorf, foto door Rob Dammers (CC BY 2.0)

In plaats van met de auto kun je ook de trein nemen. Het voordeel is dat je in het centrum van de stad aankomt en zo doorloopt naar de kerstmarkten. Bovendien is een treinkaartje met de ICE, oftewel de Duitse hogesnelheidstrein, niet duur als je van tevoren reserveert. De reis binnen Nederland zit bij de prijs inbegrepen. Meer informatie lees je op de website van NS International.

Een hotel reserveren

Woon je niet ver van de Duitse grens, dan is dezelfde dag heen en terug prima te doen. Woon je verder weg of wil je de kerstmarkt ‘s avonds met alle sierverlichting aan bekijken, dan raad ik aan één nacht in de stad te overnachten. Reserveer je hotel ruim van tevoren zodat je niet teveel betaalt. Een dienst als Booking.com (Düsseldorf al ingevuld) waarbij je betaalt na aankomst is aan te bevelen.

Met de trein naar Düsseldorf?

Met de trein naar Düsseldorf

Met de hogesnelheidstrein ben je snel en comfortabel in Düsseldorf en hoef je niet op zoek naar een parkeerplaats. Prijzen beginnen vanaf €19 via NS International, waarbij op ieder station in Nederland opstappen!

Publicatiedatum: 31-01-2017. Laatst bijgewerkt op: