Het EKŌ-Haus: een stukje Japan in Düsseldorf

Vind je de Japanse cultuur fascinerend, maar heb je geen tijd de Japandag van Düsseldorf die jaarlijks in mei georganiseerd wordt bij te wonen? Dan is het EKŌ-Haus een aanrader. Dit huis vormt samen met een peuterschool, een tempel en een siertuin het centrum van de Japanse gemeenschap van Düsseldorf. Om de inwoners van de stad kennis te laten maken met de Japanse cultuur, is het EKŌ-Haus ook voor bezoekers geopend.

Het EKŌ-Haus in Düsseldorf

De tempel en de klokkentoren, foto Frank Vincentz (CC BY-SA 3.0)

Milieusticker nodig?

Net als in veel andere Duitse steden, is een milieusticker verplicht als je Düsseldorf met de auto bezoekt. Als je de sticker nog niet hebt, dan kun je deze via dit bestelformulier aanvragen (hier voor Belgische bezoekers).

Wat is er te doen en te zien?

Het hoofdgebouw is opgetrokken in een stijl die populair was in het Japan van de 14e eeuw. Denk dan aan veel hout, witte muren en prachtige daken met mooi versierde dakranden. Binnenin vind je dunne schuifwanden, lage tafels en zachte matten als vloer. Bij een bezoek wordt je verzocht je schoenen uit te doen.

Het hoofdgebouw van het EKŌ-Haus

Het hoofdgebouw van het EKŌ-Haus, foto Frank Vincentz (CC BY-SA 3.0)

Het is in dit hoofdgebouw dat de meeste activiteiten worden georganiseerd. Deze zijn behalve voor de Japanse gemeenschap van Düsseldorf ook voor Duitsers en andere bezoekers bedoeld. Enkele voorbeelden zijn boeddhistische festivals, theeceremonies, voorstellingen met muziek, films of toespraken, en talloze cursussen variërend van Japans koken tot papiervouwkunst en kalligrafie. Dat laatste is het op een kunstzinnige manier schrijven van de Chinese tekens die in Japan gebruikt worden. Kijk op de website van het EKŌ-Haus (zie onderaan dit artikel) voor het actuele programma.

Een nog mooier gebouw is de boeddhistische tempel die naast het hoofdgebouw staat. Het is een kopie van een tempel in de Japanse stad Utsunomiya, iets ten noorden van Tokyo. De tempel is gewijd aan Amida, de belangrijkste figuur in het in Japan populaire boeddhisme van het Zuivere Land. In de tempel kun je mooie schilderijen zien van hoe Japanners in de 14e eeuw dachten dat dit Zuivere Land eruit zou moeten zien. Verder opvallend zijn de goudkleurig versieringen. Ook deze tempel mag je niet met schoenen betreden.

In de tempel van het EKŌ-Haus

In de tempel van het EKŌ-Haus, foto Kürschner

Een derde bezienswaardigheid is de tuin van het EKŌ-Haus. Dit is opnieuw een voorstelling van het Zuivere Land. Het is een zogeheten droge tuin, wat betekent dat door de vijver en kleine beek geen water stroomt. In plaats daarvan ligt hier fijn, zwart grind. De tuin ziet er prachtig uit, met kleine rotspartijen en Aziatische bomen afgewisseld door stukjes gras en kunstwerken. In de tuin staat verder een pagode met een bronzen klok die op belangrijke dagen met een houten balk geluid wordt.

Op het terrein staan tenslotte nog een Japans peuterschool en een bibliotheek met enkele duizenden werken over Japan en het boeddhisme. Je kunt er overnachten, maar deze mogelijkheid is meer op onderzoekers dan op toeristen gericht.

Achtergrond van het EKŌ-Haus

Doordat veel grote Japanse bedrijven hun Europese hoofdkantoor in Düsseldorf hebben, wonen er sinds enkele decennia ongeveer 10.000 Japanners in de stad. Je vindt er Japanse scholen, supermarkten en restaurants. De meeste Japanners wonen in Niederkassel en Oberkassel, aan de westelijke oever van de Rijn tegenover het centrum van Düsseldorf.

De tuin van het EKŌ-Haus

De tuin van het EKŌ-Haus, foto Frank Vincentz (CC BY-SA 3.0)

Het EKŌ-Haus als centrum voor de gemeenschap kwam tot stand door de inspanningen van Yehan Numata. Hij had voorheen in de Verenigde Staten gestudeerd en stoorde zich aan de vele vooroordelen over Japanners. Toen hij later in Düsseldorf werkzaam was, leek het hem een goed idee een centrum op te richten om de Duitsers over de Japanse cultuur te informeren. Het EKŌ-Haus werd vervolgens in 1993 voltooid, een jaar voor zijn dood. In 2001 werd het complex uitgebreid met een bibliotheek.

Bereikbaarheid van het EKŌ-Haus

Het EKŌ-Haus ligt iets buiten het centrum van Düsseldorf. Neem je het openbaar vervoer, dan kun je de Stadtbahn nemen naar station Belsenplatz op lijnen U70, U75, U76 en U77. Vanaf daar loop je in 10 minuten via de Lanker Straße en de Lütticher Straße naar het EKŌ-Haus. Ben je met de auto, dan is er bij het EKŌ-Haus zelf parkeergelegenheid. Vergeet niet dat een milieusticker verplicht is.

Algemene informatie

Verder lezen

Wil je weten wat er verder zoal in Düsseldorf te doen is? Bekijk dan mijn overzicht van alle bezienswaardigheden in de stad. Mijn lange artikel over Japandag vind je misschien ook interessant.

Met de trein naar Düsseldorf?

Met de trein naar Düsseldorf

Met de hogesnelheidstrein ben je snel en comfortabel in Düsseldorf en hoef je niet op zoek naar een parkeerplaats. Prijzen beginnen vanaf €19 via NS International, waarbij op ieder station in Nederland opstappen!

Publicatiedatum: 06-07-2018. Laatst bijgewerkt op: