Japandag in Düsseldorf

Na Londen en Parijs kent Düsseldorf de grootste Japanse gemeenschap van Europa. Je ziet in de stad dus veel Japanners op straat. Hun aanwezigheid wordt ieder jaar in mei of juni gevierd op Japandag. Dit is een groot festival dat volledig in het teken van de Japanse cultuur staat. Het trekt ieder jaar meer dan een half miljoen bezoekers. In 2020 valt Japandag op 16 mei.

Een voorstelling tijdens Japandag

Een voorstelling tijdens Japandag, foto © Düsseldorf Marketing & Tourismus GmbH

Milieusticker nodig?

Net als in veel andere Duitse steden, is een milieusticker verplicht als je Düsseldorf met de auto bezoekt. Als je de sticker nog niet hebt, dan kun je deze via dit bestelformulier aanvragen (hier voor Belgische bezoekers).

Wat is er te doen en te zien?

Tijdens Japandag vind je in Düsseldorf aan weerszijden van de Rijn voorstellingen, optredens en kraampjes die allemaal met Japan te maken hebben. Denk dan aan concerten van Japanse artiesten, maar ook aan het in Japan zelf razend populaire cosplay. Honderden deelnemers lopen dan verkleed rond als karakters uit uit Japanse anime (tekenfilms) of manga (stripboeken). Verder kun je natuurlijk smakelijke Japanse hapjes, thee en sake verwachten. Het laatste is de meest gedronken alcoholische drank van Japan.

Cosplay op de Rheinpromenade

Cosplay op de Rheinpromenade, foto door running3000 (CC BY-SA 2.0)

Wil je iets mee naar huis nemen, dan kun je terecht bij kraampjes die Japanse boeken, kleding en nog veel meer verkopen. De boeken, waaronder natuurlijk manga, zijn overigens behalve in het Japans ook in het Engels en Duits. Deze kraampjes worden afgewisseld met die van Japanse en Duitse kunstenaars die hun werken verkopen. Verder zijn er nog kraampjes van Japanse bedrijven en van de Japanse overheid die je over het land informeren. Het aanbod verschilt ieder jaar iets, maar is zeker weten fascinerend.

Ook leuk zijn de demonstraties van Japanse vechtsporten, zoals kendo oftewel zwaardvechten en naginatajutsu waarbij de zwaarden vervangen worden door een historisch stafwapen. Welbekend zijn verder natuurlijk judo, karate en sumo. De meeste van deze demonstraties worden rond de Johannes-Rau-Platz aan het zuidelijke einde van de Rheinpromenade gehouden. In het park kun je hier nog een in harnassen gehuld leger van Japanse samoerai bewonderen. Tevens leer je meer over de geschiedenis en uitrustingen van deze Japanse soldatenklasse.

Een voorstelling tijdens Japandag

Een voorstelling tijdens Japandag, foto door Sven Volkens (CC BY-SA 4.0)

Wil je zelf je vechtkunsten vertonen, dan is het mogelijk deel te nemen. Dit deel is echter vooral op kinderen gericht. De meest veilige sport voor volwassenen is waarschijnlijk kyudo wat Japans boogschieten is. Hierbij loop je de minste kans jezelf te verwonden en zijn het alleen andere bezoekers die gevaar lopen.

‘s Avonds wordt er op de Rheinpromenade het Japanse festival ter ere van de gestorvenen gehouden. In Japan zelf valt dit in augustus, maar voor de bezoekers van de Japandag in Düsseldorf wordt een verkleinde versie opgevoerd. Het bestaat uit een grote dansvoorstelling in klederdracht en voor wie zelf wil deelnemen worden er speciale Japanse mantels en handwaaiers uitgedeeld. De lampionnen zorgen voor een prachtige sfeer.

Vuurwerk ter afsluiting van de Japandag

Vuurwerk ter afsluiting, foto © Düsseldorf Marketing & Tourismus GmbH

Het festival wordt tenslotte afgesloten met een schitterende vuurwerkshow boven de Rijn. Dit is ‘s avonds om 23:00 uur. Het vuurwerk wordt afgestoken op de Rheinwiesen langs de oostelijke oever van de Rijn, maar het beste uitzicht heb je vanaf de Rheinpromenade aan de stadszijde. Het vuurwerk duurt een half uur.

Japandag elders in Düsseldorf

Hoewel Japandag vooral op de Rheinpromenade georganiseerd wordt, vind je verspreid door de stad nog een aantal tentoonstellingen die in het teken van Japan staan. Denk dan aan enkele concerten in het EKŌ-Haus, wat een tempel van de plaatselijke Japanse gemeenschap is. In het Schifffahrt Museum leer je meer over karpers in de Japanse cultuur. Het Haus der Universität organiseert enkele gratis toegankelijke en jaarlijks wisselende exhibities. In het Stadtmuseum Düsseldorf tenslotte kun je deelnemen aan cursussen Japanse kalligrafie en origami. Het laatste is de Japanse papiervouwkunst.

Achtergrond van de Japandag

Het festival werd voor het eerst georganiseerd in 2002 in samenwerking met de Japanse stad Chiba, de culturele partnerstad van Düsseldorf. Het was meteen een groot succes. Met uitzondering van 2006 toen het afgelast werd vanwege onweer is het sindsdien ieder jaar gehouden. Erg geslaagd waren de Japandagen van 2005 en 2014 met net iets meer en net iets minder dan een miljoen bezoekers. Er waren in 1983 en 1993 overigens al voorlopers in de vorm van Japan-Wochen.

Kijk uit voor Japanners met zwaarden

Kijk uit voor deze Japanner, foto © Düsseldorf Marketing & Tourismus GmbH

De reden dat de Japandag in Düsseldorf georganiseerd wordt is dat de stad een grote Japanse minderheid kent. Maar liefst 8.000 Japanners wonen in Düsseldorf. De meesten zijn werkzaam voor een van de ongeveer 350 Japanse bedrijven die zich hier gevestigd hebben. Je vind in Düsseldorf verder ook nog Japanse winkels en scholen, een Japanse tempel (het EKŌ-Haus) en een prachtige Japanse tuin.

Bereikbaarheid van het festival

kaart: Japandag in Düsseldorf

De meeste festiviteiten vinden plaats op de Rheinpromenade (A op de kaart). Kom je vanaf het treinstation, neem dan een willekeurige lijn van de Stadtbahn naar station Heinrich-Heine-Allee (B) en loop daarna in 5 minuten naar de promenade. Verder vinden een aantal activiteiten op de Rheinwiesen (C) aan de andere kant van de Rijn plaats. Om deze te bereiken kun je te voet de Oberkasseler Brücke (rode lijn) nemen. Houd rekening met een wandeling van ongeveer 20 minuten.

Algemene informatie

De precieze invulling van de Japandag van Düsseldorf verschilt van jaar tot jaar. Ik raad je aan het programma op de officiële website te bekijken. Wil je het vuurwerk zien? Denk er dan aan dat dit ‘s avonds laat is wat vervolgens terugrijden naar Nederland of België niet praktisch maakt. Overweeg in dat geval in Düsseldorf te overnachten.

Meer weten over andere festivals in Düsseldorf? Bekijk dan dit overzicht. Kijk verder ook eens naar mijn artikel over het EKŌ-Haus, het centrum van de Japanse gemeenschap in Düsseldorf.

Met de trein naar Düsseldorf?

Met de trein naar Düsseldorf

Met de hogesnelheidstrein ben je snel en comfortabel in Düsseldorf en hoef je niet op zoek naar een parkeerplaats. Prijzen beginnen vanaf €19 via NS International, waarbij op ieder station in Nederland opstappen!

Publicatiedatum: 29-01-2016. Laatst bijgewerkt op: