Het Scheepvaartmuseum van Düsseldorf

Al sinds de middeleeuwen heeft Düsseldorf een van de grootste binnenhavens van Europa. Lijkt het je leuk meer te leren over de geschiedenis van de scheepvaart op de Rijn? Dan is het Scheepvaartmuseum van Düsseldorf een aanrader. Het is gevestigd meteen aan de Rijn in een nog overeind staande toren van de voormalige burcht van Düsseldorf. De Duitse naam voor het museum is SchifffahrtMuseum.

Ingang van het SchifffahrtMuseum van Düsseldorf

Ingang van het SchifffahrtMuseum van Düsseldorf, foto Frank Vincentz (CC BY-SA 3.0)

Milieusticker nodig?

Net als in veel andere Duitse steden, is een milieusticker verplicht als je Düsseldorf met de auto bezoekt. Als je de sticker nog niet hebt, dan kun je deze via dit bestelformulier aanvragen (hier voor Belgische bezoekers).

Wat is er te doen en te zien?

Hoewel de toren vrij klein lijkt, is het Scheepvaartmuseum met zeven verdiepingen en een kelder toch redelijk omvangrijk. Het hoogtepunt is de grote verzameling schaalmodellen van schepen die door de eeuwen heen de Rijn bevoeren. Samen met Keulen, was Düsseldorf in het verleden een belangrijk omslagpunt. De lading van grote Nederlandse schepen werd hier overgeladen op kleinere schepen die verder gingen naar het zuiden van Duitsland en Frankrijk. Van de meeste van deze schepen kun je schaalmodellen in het museum bekijken.

Ik beschik helaas niet over een goed gelukte foto van de schaalmodellen van het museum. Heb je zelf een foto die je zou willen delen? Stuur dan een bericht via het contactformulier.

Afgezien van de door het hele gebouw verspreid staande schaalmodellen, zijn er in het museum nog enkele kleinere tentoonstellingen te bekijken. Zo leer je er alles over de historische handel op de Rijn, het bouwen van schepen op een scheepswerf en de overgang van simpele houten boten naar grote stoomschepen. Erg leuk is verder de uitleg over de veerboten en bruggen van Düsseldorf. Minder boeiend vind ik de uitleg over de ecologie en het reguleren van de waterstroom van de Rijn.

Ook de moeite waard tenslotte is de bovenste verdieping van het museum. Hier vind je een kleine bistro voor koffie, thee en gebak, vanaf waar je een goed uitzicht hebt over Düsseldorf en de Rijn. Je zult vanaf hier ook zien dat de rivier nog altijd intensief in gebruik is door de scheepvaart en dat de meeste schepen onder Nederlandse vlag varen.

Geschiedenis van het museum

De geschiedenis van het museum gaat terug naar de jaren 1920 van de vorige eeuw. De toenmalige havenmeester kwam met het idee de burgers te informeren over de rijke geschiedenis van de binnenvaart. Dit leidde tot tijdelijke tentoonstellingen in de jaren 1930, waarvoor veel van de nu nog te bekijken schaalmodellen van het museum gebouwd werden. Tot een permanent museum kwam het pas in 1984, nadat het stadsbestuur de bewaard gebleven toren van de een eeuw daarvoor afgebroken burcht van Düsseldorf ter beschikking stelde.

Bereikbaarheid van het museum

Het Scheepvaartmuseum is eenvoudig te bereiken. Loop vanuit de binnenstad naar de promenade langs de Rijn en je zult de toren zien staan. Nog geen 80 meter verder staat de nog beter te herkennen toren van de Sint-Lambertuskerk. Ben je met het openbaar vervoer? Neem dan de Stadtbahn naar station Heinrich-Heine-Allee waar vrijwel alle lijnen stoppen. Vanaf hier volg je dan de Flingerstraße en de Marktplatz tot aan de Burgplatz. Het museum staat op dit laatste plein.

De toren is eenvoudig te herkennen

De toren is eenvoudig te herkennen, foto door Citizen59 (CC BY-SA 2.0)

Ben je met de auto? Dan kun je parkeren onder de Kunstsammlung NRW, vanaf waar je de Mühlenstraße tot aan de Burgplatz volgt. Lees er meer over in mijn artikel over parkeren in Düsseldorf en vergeet niet dat een milieusticker verplicht is wanneer je Düsseldorf met de auto bezoekt.

Algemene informatie

Bezoek je graag musea? Bekijk ook mijn overzicht van alle musea in Düsseldorf.

Met de trein naar Düsseldorf?

Met de trein naar Düsseldorf

Met de hogesnelheidstrein ben je snel en comfortabel in Düsseldorf en hoef je niet op zoek naar een parkeerplaats. Prijzen beginnen vanaf €19 via NS International, waarbij op ieder station in Nederland opstappen!

Publicatiedatum: 14-11-2018. Laatst bijgewerkt op: