Het Löwenhaus van Düsseldorf

Hoewel Düsseldorf sinds de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog vooral een moderne stad is, vind je in de Altstadt af en toe nog middeleeuwse huizen. Het oudste huis is het Löwenhaus aan de Liefergasse 9 dat soms ook wel Lieferhaus genoemd wordt. Het bestaat al sinds de stichting van de stad Düsseldorf in 1288. Nu is het een café en hoewel het niet als een belangrijke toeristische attractie bekend staat, is het toch leuk om even langs te lopen.

De trapgevel van het Löwenhaus

De trapgevel van het Löwenhaus, foto Jula2812 (CC BY-SA 4.0)

Milieusticker nodig?

Net als in veel andere Duitse steden, is een milieusticker verplicht als je Düsseldorf met de auto bezoekt. Als je de sticker nog niet hebt, dan kun je deze via dit bestelformulier aanvragen (hier voor Belgische bezoekers).

Wat is er te doen en te zien?

Het Löwenhaus telt drie verdiepingen, maar is niet al te groot. Het mooist is de zachtgele, met bakstenen versierde trapgevel aan de zuidzijde van het gebouw. Onder het bovenste raam staat 1288 en Lieferhaus, een andere naam die het Löwenhaus in de loop van de tijd toegewezen kreeg omdat het aan de Liefergasse staat. Op de begane grond vind je verder nog drie typisch gotische spitsbogen.

Onderin bevindt zich nu een café

Onderin bevindt zich nu een café, foto Jula2812 (CC BY-SA 4.0)

Vandaag de dag doet het Löwenhaus deels dienst als woonhuis en deels als een café. Schlösser Alt, een van de bekendste soorten Altbier van Düsseldorf, valt prominent op de voorgevel af te lezen. Wil je binnen een kijkje nemen dan is dit dus mogelijk, hoewel het er nu dankzij talloze verbouwingen weinig middeleeuws meer uitziet. Bezoek je Düsseldorf in de zomer, dan is mijn advies juist op het gezellige terras voor het gebouw plaats te nemen.

Geschiedenis van het Löwenhaus

Zoals ik al schreef bestaat het Löwenhaus sinds 1288. Historici vermoeden dat het deel uitmaakte van verdedigingswerken van de stad, wat onder meer de erg dikke zuidelijke en oostelijke muren van het huis verklaart. De stadsmuur heeft gestaan op de plaats van de huidige Liefergasse en het stukje water dat nu de Nordliche Düssel heet. Een andere theorie is dat het Löwenhaus een tijdelijke woning van de graaf was in afwachting van de bouwwerkzaamheden van het kasteel. Bij de stichting van de stad was dit nog niet voltooid.

Düsseldorf in 1288. Het Löwenhaus, nog gespeld als Lewenhaus, staat aangegeven met b.

Düsseldorf in 1288. Het Löwenhaus, gespeld als Lewenhaus, staat aangegeven met b.

Door de eeuwen heen is het Löwenhaus meerdere keren verbouwd. Het interieur is hierdoor niet meer als middeleeuws te herkennen. Maar ook de voorgevel is niet helemaal origineel meer. Deze is bij een restauratie in 1881 namelijk door de bekende Düsseldorfse architect Leo von Abbema in neogotische stijl verfraaid.

Bereikbaarheid van het Löwenhaus

Het Löwenhaus is goed te vinden. Zoals alle bezienswaardigheden in de Altstadt is het in korte tijd te aflopen vanaf station Heinrich-Heine-Allee waar veel trams en lijnen van de Stadtbahn samenkomen (zie artikel OV van Düsseldorf). Loop vanaf hier eerst naar de Grabbeplatz en volg daarna de Mühlenstraße richting de Rijn. Sla daarna halverwege de Liefergasse in.

Algemene informatie

Benieuwd wat er nog meer in Düsseldorf te zien is? Dan heb je ongetwijfeld wel iets aan mijn overzicht van alle bezienswaardigheden in de stad.

Met de trein naar Düsseldorf?

Met de trein naar Düsseldorf

Met de hogesnelheidstrein ben je snel en comfortabel in Düsseldorf en hoef je niet op zoek naar een parkeerplaats. Prijzen beginnen vanaf €19 via NS International, waarbij op ieder station in Nederland opstappen!

Publicatiedatum: 09-05-2016. Laatst bijgewerkt op: