Kermis aan de Rijn in Düsseldorf

Hoewel ze de e en de i verkeerd om schrijven, weten Duitsers goede kermissen te organiseren. In Düsseldorf kun je bijvoorbeeld iedere derde week van juli terecht voor de Größte Kirmes am Rhein. Met rond de 4 miljoen bezoekers is dit een van de grootste volksfeesten van Duitsland. Verwacht veel braadworst, veel bier en gevaarlijke attracties. In 2020 valt de kermis van 17 tot en met 26 juli.

Größte Kirmes am Rhein

De Größte Kirmes am Rhein bij het vallen van de nacht, foto © Hojabr Riahi

Milieusticker nodig?

Net als in veel andere Duitse steden, is een milieusticker verplicht als je Düsseldorf met de auto bezoekt. Als je de sticker nog niet hebt, dan kun je deze via dit bestelformulier aanvragen (hier voor Belgische bezoekers).

Wat is er te doen en te zien?

De Größte Kirmes am Rhein is in een echte kermis, maar veel groter dan je gewend bent. In plaats van botsauto’s en een oliebollenkraam, kun je grote achtbanen, een reuzenrad, een wildwaterbaan, enorme spookhuizen en talloze gevaarlijk ogende attracties verwachten. Het gaat te ver ze allemaal te noemen omdat niet alle attracties ieder jaar terugkeren, maar een van de hoogtepunten is de 80 meter hoge Starflyer. Minder uitdagend maar ook leuk is het nagebouwde Französisches Dorf met een eigen kleine Eiffeltoren. In totaal zijn er ruim 300 attracties op de kermis van Düsseldorf.

Dat gaat prima samen met wat Altbier

Dat gaat prima samen met wat Altbier, foto door Pfatter (CC BY 2.0)

Op de Größte Kirmes am Rhein is het ook lekker eten en drinken. Er zijn uiteraard kraampjes waar je Duitse braadworsten, krakelingen en aardappelkoekjes, maar ook Chinees, Turks en Mexicaans kunt krijgen. Bier ontbreekt vanzelfsprekend niet. Zes grote brouwerijen van Düsseldorf hebben elk een grote tent op de kermis waar je Altbier kunt proeven. Dit is een historische biersoort die alleen in dit deel van het Rijnland gebrouwen wordt. Ik heb in het verleden ook een apart artikel over het Altbier van Düsseldorf geschreven.

Programma Größte Kirmes am Rhein

De meeste buitenlandse toeristen bezoeken de kermis voor de attracties en de ontspannen sfeer. Maar er is ook een programma met evenementen die tijdens deze periode in Düsseldorf gehouden worden. Ik zet de belangrijkste hieronder voor je op een rij. De data zijn voor 2018.

Het vuurwerk van de kermis is een groot spektakel

Het vuurwerk van de kermis is een groot spektakel, foto © Hojabr Riahi

Zoals je hierboven leest kent de kermis van Düsseldorf een lange historische en religieuze achtergrond. Dat is bij de meeste kermissen het geval. Het woord kermis is namelijk een verbastering van kerkmis. In het Duits is Kirmes een verbastering van Kirchmess. Hieronder vertel ik je meer over de achtergrond van wat vandaag de dag bekend staat als de Größte Kirmes am Rhein.

Geschiedenis Größte Kirmes am Rhein

De kermis van Düsseldorf gaat terug naar de middeleeuwen. Ieder jaar op 20 juli werd toen Apollinaris herdacht, de beschermheilige van de stad. Tijdens deze herdenking, die plaats vond in de grote Sint-Lambertuskerk, ontstonden toen wedstrijden zoals vogelschieten en het drinken van enorm veel bier. Deze werden aangevuld met jongleurs, acrobaten, muziek en enkele attracties. Een bijzonder rol bij de organisatie vervulde de in 1316 opgerichte Schützenverein. Dit was de stadswacht van Düsseldorf.

Tegenwoordig vind je zelfs een wildwaterbaan op de kermis

Je vindt zelfs een wildwaterbaan op de kermis, foto Michael Welsing (CC BY-ND 2.0)

Meer dan zeven eeuwen later is het nog altijd de Schützenverein die de kermis organiseert. In de tussentijd is de kermis wel veel groter geworden. Daarom werd het feest in 1901 verplaatst van het plein rond de Sint-Lambertuskerk naar de andere kant van de Rijn. De naam Größte Kirmes am Rhein ontstond in de jaren 1970 en is gebaseerd op de enorme bezoekersaantallen. De kermis van Düsseldorf is tegenwoordig inderdaad de grootste aan de Rijn.

Bereikbaarheid van de kermis

De kermis van Düsseldorf wordt gehouden op de Rheinwiesen langs de rivier de Rijn, direct tegenover het centrum van de stad. Het is mogelijk via de Oberkasseler Brücke of de Rheinkniebrücke naar de andere kant te lopen. Moet je van het station komen, bijvoorbeeld wanneer je met de trein naar de stad reist? Neem dan de Stadtbahn naar station Luegplatz op lijnen U70, U74, U75, U76 of U77. Vanaf hier loop je zo naar de Rheinwiesen. Meer lees je in mijn artikel over het openbaar vervoer van Düsseldorf.

Parkeren tijdens de kermis

Ben je met de eigen auto in Düsseldorf, denk er dan aan dat je in de buurt van de kermis niet kunt parkeren. In plaats daarvan wordt je doorverwezen naar de P+R-terreinen van de stad. Een aanrader zijn de grote parkeerplaatsen bij de beurs van Düsseldorf. Hier mag je voor €11 een hele dag parkeren. Vanaf het parkeerterrein rijden gratis pendelbussen op en neer naar de kermis.

Denk er ook aan dat een milieusticker voor je auto verplicht is in Düsseldorf. Zonder deze sticker riskeer je een boete van €100. Lees er meer over in mijn artikel over de milieusticker voor Düsseldorf.

Algemene informatie

Een bezoek aan de kermis van Düsseldorf valt prima te combineren met de vele bezienswaardigheden. Benieuwd welke andere festivals en evenementen de stad te bieden heeft? Bekijk dan dit overzicht.

Met de trein naar Düsseldorf?

Met de trein naar Düsseldorf

Met de hogesnelheidstrein ben je snel en comfortabel in Düsseldorf en hoef je niet op zoek naar een parkeerplaats. Prijzen beginnen vanaf €19 via NS International, waarbij op ieder station in Nederland opstappen!

Publicatiedatum: 18-05-2017. Laatst bijgewerkt op: